DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİNİN LİTYUM DİSİLİKAT SERAMİĞİN BAĞLANMA_x000D_ DAYANIMINA ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, LED ışık ile aktive edilen %32‟lik hidrojen peroksit diş beyazlatma ajanı uygulamasının, farklıperiyotlarda lityum disilikat veneerlerin adeziv rezin simantasyonu sonrasındaki makaslama bağlanma dayanımlarına etkisiniincelemektir.Materyal ve Metod: Kırkbeş adet çekilmiş, üst santral insan dişi 3 gruba ayrılmıştır (n=15). Kontrol grubu (K) olaraktasarlanan gruba beyazlatma işlemi uygulanmadan dişler mine seviyesinde prepare edilip, lityum disilikat veneerlerinsimantasyonu yapılmıştır. Beyazlatma gruplarındaki örneklerin labial yüzeylerine LED ışık ile aktive edilerek % 32‟lik hidrojenperoksit ajan uygulanmıştır. Beyazlatma işlemini takiben hemen (Grup B0), diş mine seviyesinde prepare edilip simantasyonlarıyapılmıştır. Diğer beyazlatma grubundaki örnekler (Grup B7), beyazlatma işlemini takiben 7 gün 370C distile su içerisindesaklanıp, preparasyon ve simantasyonları yapılmıştır. Simantasyon sonrası her grup 24 saat 370C distile su içerisinde bekletilipörneklerin makaslama bağlanma dayanımları üniversal test cihazında dakikada 0,5 mm ilerleme hızıyla ölçülmüştür. Diş veseramik örneklerin kopma paternleri ışık mikroskobu altında incelenmiştir. Normal dağılım gösteren verilerin karşılaştırılmasındatek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA) kullanılırken, gruplar arasındaki farklılığın nereden kaynaklandığını bulmak içinBonferroni düzeltmeli ortalama karşılaştırması yapılmıştır.Bulgular: K grubunun ortalama makaslama bağlanma dayanımı değerleri 30,04 MPa iken, B0 grubunun ortalama makaslamabağlanma dayanımı değerleri 20,34 MPa‟a düşmüş ve B7 grubunda ise 27,02 MPa‟a çıkmıştır. Beyazlatmadan hemen sonrarestore edilen dişlerde bağlanma kuvveti anlamlı miktarda azalmıştır (p<0,001). K grubunda tip 1 ve tip 3 kopma paternlerigörülürken, tip 2 kopma paterni görülmemiştir. B0 grubunda tip 2 ve tip 3 kopma paterni bulunurken, tip 1 kopma paternigörülmemiştir. B7 grubunda ise bütün kopma paternleri görülmüştür.Sonuç: Beyazlatma işlemini takiben dişlere restorasyon uygulanması rezin simanın mineye bağlantısını olumsuz etkilemektedir.Tam seramik restorasyon yapılacak dişlere LED ile aktive edilen beyazlatma işlemi uygulanması planlanıyorsa beyazlatma işlemisonrası en az 1 hafta beklenmesi önerilebilir

Aim: The aim of this study was to investigate the effect of 32% hydrogen peroxide bleaching agent activated by LED on the_x000D_ shear bond strength of lithium disilicate veneers after adhesive resin cementation._x000D_ Materials and Methods: Forty-five extracted human maxillary central teeth were divided into 3 groups (n = 15). The control_x000D_ group (K) was designed as without bleaching and the teeth were prepared at the enamel surfaces and lithium disilicate veneers_x000D_ were cemented with adhesive resin cement. The other groups, 32% hydrogen peroxide agent activated by LED was applied to_x000D_ the labial surfaces of teeth. Following the bleaching immediately, tooth reduction was made on enamel surfaces and cemented_x000D_ with adhesive resin cement (Group B0). The samples of the other bleaching group (Group B7) were stored in 370C distilled_x000D_ water for 7 days after bleaching then, tooth reduction was made on enamel surfaces and cemented with adhesive resin cement._x000D_ After cementation, each group was kept in 370C distilled water for 24 hours and the shear bond strength values were measured_x000D_ by a universal testing machine with a crosshead speed of 0,5 mm/min. The failure modes of tooth and ceramic samples were_x000D_ examined under light microscope. One way ANOVA test was used in comparison of groups and Post hoc Bonferroni multiple_x000D_ comparison test was utilized to specify the differences._x000D_ Results: The mean shear bond strength values of the K group were 30.04 MPa, while in B0 group decreased to 20.34 MPa and_x000D_ in B7 groups increased to 27.02 MPa. Immediately after bleaching, the shear bond strength values of the teeth was significantly_x000D_ reduced (p <0.001). While type 1 and type 3 failure modes were observed in group K, type 2 was not observed. While type 2_x000D_ and type 3 failure modes were found in group B0, type 1 failure mode was not observed. All failure modes were observed in_x000D_ group B7._x000D_ Conclusion: Adhesive restoration of the teeth after bleaching negatively affects the bonding of resin to the enamel. It is_x000D_ recommended to wait for at least 1 week after bleaching activated by LED, if it is planned to make an all-ceramic restoration.
THE EFFECT OF TOOTH BLEACHING ON THE SHEAR BOND STRENGTH OF A LITHIUM DISILICATE CERAMIC