Ev kadınlarının sosyal ve kültürel hayatları ile kültür aktarımındaki rolleri üzerinde bir araştırma : Bartın il merkezi örneği - Ayrancı, Nilay (My University, 2025)
Toplumların sosyal ve kültürel hayatlarının biçimlenmesi ve sürdürülmesinde kadınlar önemli bir rol üstlenmektedir. Toplumsal süreç içerisinde, toplumun inşa ettiği cinsiyet rollerinin aktarım şekli ve kadın kimliğinin oluşumuna odaklanılan bu çalışmada, ev kadınlığı kavramı ele alınmıştır. Geleneksel toplumlar, ev içi görevlerinin tamamını ve çocuk bakımını kadına yüklemektedir. Bu durum da cinsiyet temelli eşitsizliğin oluşumuna ve sürdürülmesine sebep olmaktadır. Kırsal yerleşim birimlerindeki kadınlar ev işlerinin yanı sıra, ekonomik faaliyetlerle de iç içedirler. Kadınlar bağlarda, bahçelerde, tarlalarda ve hayvan barınaklarında erkeklerle birlikte ter dökerler, aile ekonomisine kas gücüyle destek verirler. Bu nedenle kırsal kesimde yaşayan kadınları, klasik ev kadını ya da ev hanımı kapsamına dâhil etmek güçleşmektedir. Ev kadınlığı kavramı, bazı kadınların ev dışındaki işlerde de aktif olarak görev almalarından sonra ortaya çıkmıştır. Kent ailelerinde ve yeni nesil ailelerde, modern çağın getirisi olarak ev içi görevlerin, çocuk bakımının ve çocuğun eğitimine dair sorumlulukların eşler arasında paylaşıldığı görülmektedir. Kendi içlerinde birinci, ikinci ve üçüncü kuşak olarak değerlendirdiğimiz ev kadınlarının kültürel hayatlarını ve kültür aktarımındaki kadının konumuna ve geçmişten günümüze kadar ki sürecine baktığımızda kültürün üretiminin ve taşıyıcılığının birinci kuşak üzerinde yoğunlaştığı ve bu kültür varlıklarının ikinci ve üçüncü kuşakta değişime uğradığı görülmektedir.

This research examines the social and cultural lives of housewives and their roles in the transmission of culture, with a specific focus on the central district of Bartın, Turkey. Women play a vital role in shaping and sustaining the social and cultural fabric of societies. Within this context, the study explores the concept of housewifery, emphasizing how socially constructed gender roles are transmitted and how female identity is formed across different generations. In traditional societies, domestic responsibilities and childcare are predominantly assigned to women, reinforcing gender-based inequalities. In rural areas, women often take on additional roles in economic activities, working alongside men in vineyards, gardens, fields, and animal shelters, thereby contributing to the household economy through physical labor. These contributions complicate the classical definition of the housewife and highlight the diverse roles women play in rural settings. With the modernization of family structures in urban areas, a shift has occurred in the division of domestic labor and childcare, which are increasingly shared between spouses. This shift reflects broader societal changes and challenges traditional gender norms. The study also investigates cultural practices and intergenerational cultural transmission among housewives across three generations. The findings suggest that the production and preservation of cultural heritage are primarily concentrated in the first generation, while significant transformations and adaptations are observed in the second and third generations.
A research on social and cultural lives of housewives and their role in culture transmission : the case of Bartın city center
Keywords: Bartın; Bartın (Turkey); Bartın (Türkiye); Cultural Spaces; Cultural Transmission; Culture; Ev Kadını; Ev kadınları; Housewife; Housewives; Kültür; Kültür Aktarımı Bartın; Kültür Ortamları; Social conditions; Social Life; Sosyal durum; Sosyal Hayat