Assessment of and comparison between two rapid canine retraction techniques:Alveolar bone distraction osteogenesis versus periodontal membrane distraction osteogenesis - Al-Hajji, Mohannad Z.Y (My University, 1999)
Hızlı kanin retraksiyonu sağlamak amacıyla iki farklı distraksiyon osteogenez yöntemi uygulanmıştır. Bir tarafta, alveolar kemik distraksiyonu [ alveolar bone distraction (ABD) ] diğer tarafa periodontal membran distraksiyonu (PMD) uygulanmıştır. Bu amaçla yaş ortalamaları 15 olan 2 yetişkin hastada 4 maksiller kaninin hızlı retraksiyonu yapılmıştır. (2sağ & 2 sol). Distraksiyon amacıyla prefabrike, dişe yapışan, intraoral, modifiye vidalar kullanılmıştır. Apareyler minor cerrahi operasyonundan hemen sonra yerleştirilmiş, 3 günlük bekleme periodundan sonra günde 0.8mm aktive edilmiştir. Her hastada sağ maksiller kanin ABD ile ve soldaki maksiller kanin PMD ile retrakte edilmiştir. Retraksiyon hızı ABD tarafından (1.0mm/ gü), PMD tarafından (0.6mm/ gün) daha hızlı gerçekleşmiştir. ABD tarafından diş hareketi translasyola birlikte minimal distal kron tippingi (1.5°) şeklindedir; PMD tarafından ise translasyon ve distal kron tippingi (5.25°) birlikte gerçekleşmiştir. Posterior bölgedeki ankraj kaybı her iki teknikte de minimaldir (0.25mm). Densitometrik olarak gösterildiği gibi kemik oluşumu ve yeniden şekilllenmesi her iki teknikte de optimum seviyededir. Uzun kon paralel teknikle ve hazırlanan radyografik splintle elde edilen standart periapikal radyografiler üzerinde yapılan incelemede her iki tekniğin de kök rezorbsiyonuna yol açmadığı izlenmiştir. Pulpa canlılığı her iki teknikte de korunmuştur. Periodontal sağlık tedaviden önce tespit edilmiş ve tedavi sonrası her iki teknik için de minumum değişiklik göstermiştir. Hastalara verilen ağrı skalasına göre ABD ile retraksiyon süresince hastalar minimumla orta arası ağrı hissetmişler, PMD tarafından ise aktivasyon ağrı hissetmişlerdir. Sonuç olarak hızlı kanin retraksiyonunda ABD yöntemi PMD yönteminden daha etkili olarak bulunmuştur. Buna rağmen her iki yöntem de etkili olup çevre dokulara herhangi bir zararlı etkileri görülmemiştir.
Keywords: ORTODONTİ