Farklı yüzeylerdeki serigrafi baskı ürünlerinin görsel hata tespiti modellenmesi - Kayğusuz, Mehmet (My University, 2023)
Bu tez çalışmasında nokta eşleme ve görüntü hizalama bazlı görüntü işleme teknikleri kullanılarak farklı materyal, renk ve modeldeki yüzeyler için genelleştirilmiş bir görsel hata tespit algoritması gerçekleştirilmiştir. Windows tabanlı sistemde qt creator kullanılarak geliştirilen uygulamada ankastre serigrafi ürünlerinde meydana gelen hataların piksel düzeyinde tespit edilmesi hedeflenmiştir. Önerilen yöntem diğer bilgisayarlı görü baskı kontrollerinin aksine çeşitli modeldeki ürünler içinde yüksek doğrulukta sonuçlar vermiştir. Böylece ürünün son kullanıcıya hitap eden kısımlarında hassas bir kalite kontrol gerçekleştirilerek, ürün kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Sistem mekanizmasında, görsel veri sensörü çizgi kamera ile sağlanmaktadır. Aydınlatma ise 45 derece açı ile yerleştirilmiş iki çubuk aydınlatma ile sağlanmıştır. Aydınlatmaların açı ile yerleştirilme sebebi, derinliğin değiştiği bölgelerin de aydınlatılabilmesidir. Hareket mekanizması servo motor ile sağlanmış, kontrol kısmında ise programlanabilir lojik kontrolör kullanılmıştır.

In this master’s thesis, a generalized visual error detection algorithm has been implemented for surfaces of different materials, colors and models by using point matching and image alignment based image processing techniques. The application developed by using qt creator in a Windows-based system, it is aimed to detect the pixel level errors that occur in screen printing products. The proposed method yielded highly accurate results for products that has various models, unlike other computer vision screen printing controls. Thus, it is aimed to increase the product quality by performing a sensitive quality control in the part of the product that appeal to the end user. On the our system mechanizm, visual product defect control is provided by line scan camera. Illumination is provided by two bar lighting placed at an angle of 45 degrees. The reason why the lightings are placed at an angle is that the areas where the depth changes can also be illuminated. The movement mechanism is provided with a servo motor, and a programmable logic controller is used in the control part.
Visual defect detection of printing products on different surfaces
Keywords: Baskı inceleme; Baskı teknikleri; bilgisayarlı görü; computer vision; görüntü işleme Print out inspection; görüntü kaydı; image processing; image registration; Printing techniques; Serigrafi baskı; Serigraphy printing