Epilobium angustifolium L. bitkisi üzerinde farmakognozik araştırmalar - Göztaş, Zeynep (My University, 2002)
EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L. BİTKİSİ ÜZERİNDE FARMAKOGNOZİK ARAŞTIRMALAR Bu çalışmada Epilobium angustifolium L. (Onagraceae) bitkisinin toprak üstü kısımları botanik ve kimyasal açıdan incelendi. Bitkinin toprak üstü kısımları 19.07.2000 tarihinde Bolu, Kartalkaya'dan toplandı (MARE 6371). Toplanan materyal kurutulup, kabaca toz edildikten sonra bu materyal üzerinde fitokimyasal ön denemeler ve miktar tayinleri yapıldı. Yapılan ön denemeler sonucunda çalışmanın bitkinin toprak üstü kısmının tümü üzerinde yapılmasına karar verildi. Kurutulup, çok küçük parçalara ayrılan bitki etanol ile tüketildi. Ekstre yoğunlaştırıldı. Ekstre silikajel ile hazırlanmış sütuna yerleştirildikten sonra sütunun yıkanmasına petrol eteri ile başlandı. Daha sonra diklorometan ile elüsyona devam edildi ve artan oranlarda etanole geçildi. Sütundan alınan fraksiyonlar yoğunlaştırıldıktan sonra ince tabaka ve kağıt kromatografisi ile kontrol edildi ve benzer olanlar birleştirildi. Flavonoidal bileşiklerin elde edilmesinde preparatif kağıt kromatogrofisinden yararlanıldı. Elde edilen flavonoidal bileşiklerin yapısı metanol ve kayma belirteçleri ile alınan ultraviyole (UV) ve infrared (IR) spektrumları ve şahit maddelerle yapılan kromatografik karşılaştırmalar ile aydınlatıldı. Kromatografik olarak varlığı tespit edilen diğer maddelerin elde edilmesinde preparatif İTK kullanıldı. Brine Shrimp (Artemia salina) metoduyla, ana ekstreye ve elde edilen flavonoidal bileşiklere biyolojik aktivite tayini yapıldı. Ana ekstrenin ve flavonoidal bileşiklerin, umbelliferona karşı aktivite göstermediği görüldü.. Sonuçta, E. angustifolium bitkisinden flavonoidal yapıda kemferol, kersetin ve kersetin 3-O-glikozit, hiperozit (kersetin 3-O-galaktozit) ve kersitrin (kersetin 3-O-ramnozit) maddeleri elde edilmiştir. Bunların yanında steroidal yapıda olan b-sitosterol, b-amyrin ve triterpenik bir asit olan ursolik asit de elde edilmiştir. 2.

Pharmacognosıc Researches on Epilobium angustifolium L. In this study, the aerial parts of Epilobium angustifolium L. (Onagraceae) have been investigated chemically and botanically. The aerial parts of E. angustifolium have been collected on 19th, July, 2000 from Bolu, Kartalkaya (MARE 6371). The material was air-dried and cut into small pieces and then on this material preliminary experiments and assays were done. As the result of these preliminary experiments the investigations were carried out on the aerial parts of the plant. The plant, which was air-dried and cut into pieces, was extracted with ethanol and the extract was concentrated. The extract was applied to the column prepared with silica gel and the column was first eluted with petroleum ether. Then the elution was continued on with dichloromethane and ethanol in increasing amounts. The gained fractions from the column were concentrated and examined with thin layer and paper chromatographies and similar ones were combined. Preparative paper chromatography was used in the purifying of the flavonoidal compounds. The structure of the flavonoidal compounds were identified with the UV spectrums taken with methanol and the shift reagents and IR spectrums. Comparisons were done with reference substances. The Brine Shrimp (Artemia salina) method was applied to the main extract and flavonoidal compounds. The main extract and flavonoidal compounds showed no activity against umbelliferone. In conclusion, kaemferol, quercetin, quercetin 3-O-glycoside, hyperoside (quercetin 3-O-galactoside) and quercitrin (quercetin 3-O-rhamnoside) were found as flavonoidal compounds; b-sitosterol, b-amyrin were found as steroids and ursolic acid was found as a triterpenoic acid in Epilobium angustifolium L.
Keywords: Bitkiler; Farmakognozi