Yağmur suyu ve atmosferik parçacıklardaki iyonların, iz elementlerin, escherıchıa colı ve enterococcus bakteri türlerinin incelenmesi - Feyiz Caner, Tülay (My University, 2016)
YAĞMUR SUYU VE ATMOSFERİK PARÇACIKLARDAKİ İYONLARIN, İZ ELEMENTLERİN, ESCHERICHIA COLI VE ENTEROCOCCUS BAKTERİ TÜRLERİNİN İNCELENMESİ Escherichia coli ve Enterococcus bakterilerinin ana kaynağının evsel atıklar olmasıyla birlikte yaptığımız ön araştırmalar, bu bakterilerin yağmur suyunda dikkate değer oranda yüksek derişime sahip olduklarını göstermiştir. Bu nedenle yağmur suyundan kaynaklanan bakteri kirliliğinin değerlendirilmesi açısından bu çalışma önem taşımaktadır. Bu çalışmada meterolojik veriler online uydu görüntülerinden yararlanılarak yağmur suyu örnekleri toplanmıştır. Yağmur suyunda, pH ile birlikte Al+3, K+1, Mg+2, Na+1, Ca+2, Fe+2, Mn+2, Zn+2 iz elementlerin konsantrasyon değerlerinin yağış süresince değişimi incelenmiştir. Ortama pH değeri 5.16 olarak hesaplanmıştır. Yağmur suyu ve atmosferik parçacıklardaki Escherichia coli ve Enterococcus bakteri türleri incelenmiştir. Toplanan yağmur suyu örnekleri, membran filtrasyon yöntemi kullanılarak 0,45 mm çapında membran filtrelerden geçirilmiştir. azide agar, mFC agar ve macConkey agar besiyerleri kullanılmıştır. 24 ve 48 saat inkübasyona bırakılarak çoğaltılması sağlanmış ortaya çıkan koloniler hesaplanmıştır. Atmosferin yağışlı ve yağışsız (kuru) durumuna göre birim hacimdeki bakteri konsantrasyonları hesaplanmıştır. mFC Agar besiyeri kullanıldığında Escherichia coli yuvarlak ve kabarık, düzgün, bazen de loblu yapıda mavi koloniler şeklinde gözlenmiştir. Azide besiyeri kullanıldığında Enterokoklar ise pembe, kırmızıdan kırmızımsı kahverengine değişen renklerde düzgün kenarlı koloniler şeklinde gözlenmiştir. Yağışlı geçen günlerdeki bakteri konsantrasyonu, yağışsız geçen (kuru) günlere göre yaklaşık iki kat fazla gözlenmiştir. Bu da bize yağmur sularının insan sağlığı açısından oluşabilecek riskleri değerlendirme ihtiyacını düşündürmektedir.

INSPECTION OF IONS, TRACE ELEMENTS AND BACTERIA TYPES OF ESCHERICHIA COLI AND ENTEROCOCCUS IN RAIN WATER AND ATMOSPHERIC PARTICLES Our preliminary surveys, which we procured with the fact that main source of Escherichia coli and Enterococcus bacteria is domestic wastes, show that these bacteria have a significantly high level of concentration within rain water. For this reason, this study constitutes importance in terms of evaluation of bacteria pollution that originates from rain water. Within the scope of this study, samples of rain water were collected with the help of meteorological data and online satellite images. Changes of concentration values of Al+3, K+1, Mg+2, Na+1, Ca+2, Fe+2, Mn+2, Zn+2 trace elements with pH value are inspected during the rainfall. Average pH value was calculated as 5.16. Escherichia coli and Enterococcus bacteria types in rain water and in atmospheric particles were inspected. Collected samples of rainwater were filtered with membrane filters with a diameter of 0.45 mm, by the use of membrane filtration method. Azide agar, mFC agar and MacConkey agar mediums were used. Then they were incubated for 24 and 48 hours and reproduction was provided, and procured colonies were calculated. Concentration of bacteria within the scope of unit volume was calculated in accordance with rainy and dry conditions of atmosphere. When mFC medium was used, Escherichia coli were observed as aspheric and swollen, smooth and sometimes as blue colonies with a lobed structure. When azide medium was used, Enterococcus was observed as smooth edged colonies with colors that change from pink to red, red to crimson brown. Bacteria concentration in rainy days is observed as two times more than dry days. Moreover, this situation makes us think about the need for evaluating the risks of rainwater in the direction of human health.
Keywords: Analiz; Yağmur suyu