Bir Çay Fabrikasında Fine-Kinney ve FMEA Yöntemleri ile Risk Değerlendirmesi - YALÇIN, BAHATTİN; YURTSEVER, ÖZLEM (My University, 2021)
Bu çalışmada Rize’de bulunan bir çay fabrikasında Türk mevzuatı kapsamında iş sağlığı ve güvenliği açısından riskdeğerlendirmesi yapılmıştır. Fine-Kinney metodu ile tespit edilen tehlikeler arasından, tüm sektörlerde karşılaşılabilecek geneltehlikeler için ayrıca Hata Türleri ve Etkileri (FMEA) risk analiz metodu da kullanılmıştır. Risk değerlendirmesi yapmadanönce tehlikelerin tanımlanması için çalışma ortamı, çalışanlar ve iş yerine ilişkin gerekli bilgiler toplanmıştır. Toplanan bubilgiler ışığında tehlikeler tanımlanıp, Fine-Kinney ve FMEA metodolojisi kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. FineKinney yöntemi ile 47 tane tehlike tespit edilmiştir. Bu tehlikeler içerisinden 6 tanesine neden olabilecek 40 tane hata, FMEAyöntemi ile yeniden değerlendirilmiştir. Tespit edilen riskler arasında en fazla ergonomik, fiziksel ve psikososyal risk etmenleribulunmaktadır. Fine-Kinney metodu ile fabrikanın her alanı değerlendirilmiş ve olası tehlikeler belirlenmiştir. FMEA yöntemiile de acil durumlar, yüksekte çalışma, yangın ve hareketli parçalar ile ilgili tehlikeler yeniden değerlendirilmiştir. Türkiye’debir Çay fabrikasında yapılmış olan bu çalışmanın, literatürde risk değerlendirmesi ile ilgili boşluğa katkı sağlamasıplanlanmaktadır. Böylece ülkemizde istihdam oranı yüksek olan bir sektörde iş kazaları ile meslek hastalıklarının önünegeçilmesi için öncü bir çalışma olması beklenmektedir.

In this study, a risk assessment was conducted in terms of occupational health and safety within the scope of Turkish legislation_x000D_ in a tea factory in Rize. Among the hazards detected by the Fine-Kinney method, for general dangers that may be encountered_x000D_ in all sectors, Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) method was also used. Before performing a risk assessment,_x000D_ necessary information about the working environment, employees and workplace was collected in order to identify the hazards._x000D_ In the light of this information gathered, hazards were identified and risk assessment was conducted using Fine-Kinney and_x000D_ FMEA methodology. By using Fine-Kinney method, 47 dangers were identified and 6 of these dangers were re-evaluated by_x000D_ FMEA method which could have caused by 40 failures. By using the Fine-Kinney method, every area of the factory was_x000D_ evaluated and possible dangers were determined. With the FMEA method, dangers related to emergencies, working at height,_x000D_ fire and moving parts have been re-evaluated. This study which is conducted in a tea factory in Turkey, contributes to the risk_x000D_ assessment gap for this industry in the literature. Thus, it is expected to be a pioneering work to prevent occupational accidents_x000D_ and diseases in a sector with a high rate of employment in our country.
Risk Assessment in a Tea Factory with Fine-Kinney and FMEA Methods