2008 global krizi sonrası kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke riskini değerlendirme etkinliği ve kredi temerrüt swapları ile karşılaştırılması - Çakır, Melek (My University, 2019)
1900’lü yıllardan itibaren özellikle yabancı yatırımcılara, ülke ekonomileri ve tahvil ihraç eden kurumlar hakkında temiz bilgi sunma amacıyla örgütlenen kredi derecelendirme kuruluşları 1980’lerden sonra daha da etkili bir yapıya bürünmüştür. Ancak derecelendirme kuruluşları fonksiyonlarını icra ederken barındırdıkları birtakım özelliklerden dolayı eleştirilerin odağı olmaya başlamışlardır. Eleştirilerin ana odağında bu kuruluşların en önemli ilkelerinden de biri olan tutarlılık yatmaktadır. Bu çalışmanın amacı kredi derecelendirme kuruluşlarına yöneltilen eleştirilerin haklılığını değerlendirmektir. Bu kapsamda CDS primleriyle kredi derecelendirme notları karşılaştırılarak bir yargıya varmaya çalışılmıştır.

Since the 1900’s, credit rating agencies, which are organized to provide reliable information, especially for the foreign investors, about the country’s economy and bond issuing institutions, have become more influental after the 1980’s. However, when performing rating agency functions they have become the focus of criticism because of the features they have. Consistency, which is one of the most important principles of these organizations, has been the main focus of the critics. The purpose of this study is to assess the justification of the criticisms directed at the credit rating agencies. In this regard, it was aimed to reach a judgment by comparing CDS premiums and credit rating notes.
Keywords: CDS primleri; credit default swap spread; Finance; Kredi Derecelendirme Kuruluşları; kredi temerrüt swap primi Credit rating agencies; Maliye; the CDS Premium