Küreselleşme sürecinde uluslararası öğrenci hareketliliğinin sorunları: Türkiye’deki Kosovalı öğrenciler örneği - Sadık, Erna (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı; Kosova Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye yükseköğrenim görmeye gelen burslu öğrencilerin eğitimlerini sağlıklı ve huzurlu sürdürebilmeleri için, öğrenim gördükleri süre içerisinde karşılaştıkları zorlukların, problemlerin, ihtiyaçların ve beklentilerin belirlenmesidir. Araştırma, nicel tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Çalışma grubunu; 2012-2013 yılında Türkiye’nin değişik illerinde bulunan, Büyük Öğrenci Projesi ile burslu öğrenim görmeye hak kazanmış, Kosova uyruklu, lisans ve lisansüstü öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ve anket ile toplanmıştır. Türkiye’deki öğrenim sürecine ilişkin Kosovalı öğrencilerin görüşlerini betimlemek amacıyla on sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve on yedi sorudan oluşan anket hazırlanmış ve 286 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma sonucunda veriler, SPSS Windows paket programına girilmiş ve analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde dağılımları hesaplanmış, bu dağılımlar tablolar halinde gösterilmiştir. Analiz yaparken ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiklerden de yararlanılmıştır. Değişkenlerin alt kategorileri ile aralarında farklılık olup olmadığına ise kay kare analizi ile bakılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin tercih yapmadan önce Türkiye’deki üniversite ve bölümlere ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıkları görülmektedir. Öğrenciler Kosova’da aldıkları eğitimin, Türkiye’de başarılı olabilmek için yeterli olmadığını ve Türkiye’deki eğitim sürecine kolaylıkla uyum sağlayamadıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin çoğunluğu yabancı uyruklu öğrencilerin, Türk öğrencilerden ayrı bir değerlendirme sistemine tabi tutulması gerektiği görüşündedir. Bulgular arasında sunulan psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Kosovalı öğrenciler Türkiye’de aldıkları eğitimin, Kosova’ya döndüklerinde iş bulmalarını kolaylaştıracağına inanmaktadırlar. Türkiye’deki eğitimin niteliği ve akademik süreç ile ilgili gerekli bilgilendirmenin yer aldığı oryantasyon eğitimleri düzenlenmeli ve öğrencilerin genelinin bu eğitime dahil edilmesi önerilmektedir. Türkiye’deki üniversite ve bölümlere ait öğrencilerin detaylı bilgiye sahip olabileceği tanıtımlar hazırlanmalıdır. Psikolojik ve rehberlik faaliyetlerinin daha aktif çalışması ve öğrencilerin için ulaşılabilir bir şekilde örgütlenmesi önerilmektedir. Öğretim elemanlarının da öğrencilerin ihtiyaçlarına karşı özverili olması gerekmektedir. Öğrencilerin mezun sonrası takibinin yapılması ve mezunlarla ilişkilerin koparılmaması önemli bir diğer öneridir. Anahtar Sözcükler: küreselleşme, öğrenci hareketliliği, öğrenci sorunları, uluslararası öğrenciler, yükseköğrenim

The aim of this study is to determine the difficulties, problems, needs and expectations of the students came to take higher education in Turkey from the Republic of Kosovo, during their education period in order to be able to maintain their education in a healthy and peaceful way. The research was conducted using a quantitative screening research model. Working group is consist of the Kosovar undergraduate and graduate students whom presents in various cities of Turkey in 2012-2013 who had the right of scholarship by Large Student Project. The data were collected through a personal information form developed by the researcher and a questionnaire. A personal information form consisting of ten questions and a questionnaire consisting of seventeen questions were prepared and administered on 286 students in order to describe the views of Kosovar students on the learning process in Turkey. At the end of the research, the data were entered and analyzed in SPSS Windows package program. Frequency and percentage distributions of the obtained data were calculated, and these distributions are shown in tables. In the analysis, descriptive statistics such as mean, standard deviation were also used. Whether or not there is any difference between the subcategories of the variables was examined by using a chi-square analysis. According to the findings obtained as a result of the research; it seems that students do not have enough knowledge about the universities and departments in Turkey before making their choice. They stated that the education they receive in Kosovo is not sufficient to be successful in Turkey and they can’t easily adapt to the educational process in Turkey. The majority of the students think that foreign students should be subject to a system of evaluation different from Turkish students. It seems that psychological counseling and guidance services among the findings are not sufficient. Kosovar students believe that the education they receive in Turkey will make it easier for them to find jobs when they return to Kosovo. Orientation trainings in which the necessary information about the quality of education and the academic process in Turkey are included should be organized and it is recommended that all of the students should be included in this training. Presentations belonging to the universities and departments in Turkey should be prepared in order to have detailed knowledge of the students. It is recommended that psychological and guidance activities should be run more actively and be organized accessible for students. Instructors must also be self-sacrificing to the needs of the students. It is another important proposal that the students should be followed after the graduation and not to break the relations with the graduates. globalization, student mobility, student problems, international students, higher education
Keywords: Eğitim; Eğitim ve küreselleşme; Kültürlerarası çalışmalar; Öğrenci değişim programları; Öğrenciler, Yabancı; Türkiye; Uluslararası işbirliği; Üniversite işbirliği