Taşımacılık şirketlerinde verimlilik analizi ve yurt içi taşımacılık şirketleri için bir uygulama - Doğan, Çağrı Veli (My University, 2005)
TAŞIMACILIK ŞİRKETLERİNDE VERİMLİLİK ANALİZİ VE YURTİÇİ TAŞIMACILIK ŞİRKETLERİ İÇİN BİR UYGULAMA Son yıllardaki, taşıma yöntem ve araçlarındaki gelişim ve dolayısıyla bölgeler ve ülkeler arası ürün transferlerindeki hacimsel artış, firmaları ürünlerini taşıma konusunda dış kaynak kullanımına yönlendirmiş ve “Taşımacılık Sektörü”nün gelişimine sebep olmuştur. Bu çalışma ile öncelikle lojistik ve taşımacılık kavramları, ardından sektördeki firmaların yapıları, verimliliklerini etkileyen kavramlar ve gerçekleştirilebilecek iyileştirme çalışmaları incelenmiştir. Son olarak da, maliyet analizi, yönetimsel ve operasyonel çalışmalar olarak sınıflandırdığımız bu çalışmalar yurtiçi taşımacılık yapan bir kargo şirketinde uygulanmıştır. Yönetimsel iyileştirme çalışmasında “Toplam Kalite Yönetimi”, operasyonel iyileştirme çalışmasında ise “MS Excel (SOLVER) Optimizasyon Problemleri Çözümü” uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, yurtiçi taşımacılık yapan şirketler için, maliyet kalemlerinin taşıması gerçekleştirilen her bir ürün maliyetine etkileri belirlenmiştir. Bu maliyetler ışığında, kalite yönetimi ve optimizasyon problemleri uygulamaları ile, istenilen kâr yüzdesine ulaşılması için öneriler oluşturulmuştur. Bu önerilerin başında, oluşturulması gereken yeni iş süreçleri, dağıtım ağındaki tek merkezli yapıda değişikliğe gidilmesi ve araç atamalarının yeniden düzenlenmesi gelmektedir.

EFFICIENCY ANALYSIS IN TRANSPORTATION COMPANIES AND AN APPLICATION FOR A NATIONAL TRANSPORTATION COMPANY In recent years, the improvement in transportation methods and vehicles thus the increase in volume of product transfer among regions and countries have led the companies to outsource and have resulted in the improvement of transportation sector. By this study, at first the logistics and transportation terms, then the structure of the firms in this sector, the factors related with their efficiency and the possible improvement ways have been analysed. Lastly, studies that have been categorized as cost analysis, managerial and operational ones have been applied to a cargo company which is operating in national transportation. “Total Quality Management” for managerial improvement study and optimization problem solutions via “MS Excel Solver Programme for Operational Improvement Studies” have been performed. As a result, the effects of cost accounts to the cost of each product which has been transported have been determined for the companies who operate in national transportation. Recommendations to reach the desired profitability ratio have been generated via quality management and optimization problem applications by the cost information. New work process which has to be created, change in the distribution structure which has only one center and the reorganization of the vehicle assignment are among the most outstanding recommendations.
Keywords: Kalite Yönetimi; Maliyet Analizi; Taşımacılık; Verimlilik