Türkiye-Hollanda ilişkileri (1923-1938) - Yılmaz, Mert (My University, 2021)
Bu yüksek lisans tezinde; 1923-1938 yılları arasında, Türkiye Cumhuriyeti ve Hollanda Krallığı arasında vuku bulan siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin tespiti ve incelenmesi hedeflenerek, söz konusu döneme ait veriler kronolojik sıra gözetilerek üç başlık altında incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, Türkiye ve Hollanda ilişkilerinin yeniden tesis edilme süreci ele alınarak 1923-1928 yılları arasında meydana gelen siyasi, ekonomik ve kültürel olaylara temas edilmiş olup, bu bölüm dahilinde ilk diplomatik temsilcilerin ziyaretleri Türk-Hollanda ilişkilerine dair görüşlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde; 1929 yılından itibaren dünyada yaşanan Büyük Buhran’ın etkisi ve karşılıklı görüş ayrılıklarının meydana getirdiği durağanlaşma üzerinde durulmuş ve 1928-1933 yılları arasındaki Türk-Hollanda ilişkileri incelenmiştir.Üçüncü bölümde; durağan dönemin etkisinin azalması ve görüş ayrılıklarının ortadan kalkması ile başlayan istikrarlı sürece (1933-1938) dair tespitler yer almaktadır. Bu bölüm dahilinde Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlık durumu ve vefatının, Hollanda’daki yankıları ele alınmıştır. Ayrıca bölüm sonunda, 1923-1938 yılları arasındaki ekonomik ilişkiler sayısal veriler ışığında değerlendirilmektedir.1612 yılında resmiyete dökülen Türk-Hollanda ilişkilerinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı ile birlikte yeni bir sayfa açılmış ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Reisicumhurluğu döneminde sağlam bir temel üzerine inşa edilerek günümüze kadar devam etmiştir.

In this master thesis; political, economical and social relationship that took place between Republic of Turkey and The Netherlands between the years of 1923 and 1938 were investigated. The data that belong to the aforementioned era were examined under three topics considering chronological order. In the first section of the thesis, reconstruction of relationship between Turkey and The Netherlands was discussed and political, ecomomical and cultural incidents were studied. The visits of the first diplomatic misions and their views about Turkish-Dutch relations were also mentioned.In the second section, the effects of the Great Depression, starting 1929, and the stagnation caused by mutual differences of opinion were emphasized and affairs between Turkish-Dutch 1928-1933 era were studied. In the third section; the stable period (1933-1938) that started by decrease of the effect of stagnant phase and dissappearence of difference of opinion was evaluated. In this section, the repercussions of Mustafa Kemal Ataturk’s healh status and death in the Netherlands are discussed. On the other hand economical relationship between 1923-1938 was revealed by means of statistical data. Turkish-Dutch relationship that begin officially at 1612 has been renovated with the establishment of the Turkish Republic and were constructed on a solid foundation in the period of the presidence of Mustafa Kemal Ataturk.
Keywords: 1923-1938; 20. yy; 20th century; Armenia; Dutch; Ermeniler; Ermenistan; History; Hollanda Netherlands; İlişkiler; Netherlands; Relations; Tarih; Turkey; Türkiye