Spektrofotometrik olarak lidokain ve naringenin, karışımları ile oluşturulan metal komplekslerinin birarada incelenmesi - Sayın, Elif (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı lidokain HCl ve naringenin ilaç etken maddelerinin metal komplekslerinin bir arada miktar tayini için ultraviyole görünür bölge spektrofotometrik bir yöntem geliştirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Lidokain HCl ve naringenin metal komplekslerinin ultraviyole-görünür bölge spektrumlarının dalgaboyları tespit edildi. Tespit edilen dalga boylarına karşılık gelen konsantrasyonlar kullanılarak ölçü eğrileri oluşturuldu ve maddelerin miktar tayinleri yapıldı. Naringenin ve lidokain HCl ayrı ayrı metal kompleksleri ile mol oranı yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: Naringenin için dalga boyu değeri 198-290 nm, lidokain HCl için ise 200 nm olarak tespit edildi. Bu dalga boylarında naringenin – lidokain HCl – metal üçlü kompleks spektrofotometrede ölçümler yapıldı. Naringenin ve lidokain HCl ile farklı konsantrasyonlar da oluşturulan kalibrasyon eğrisi doğrusal olarak bulundu. Naringenin için geri kazanım değeri % 89,065 lidokain HCl için geri kazanım değeri % 87,94 olarak bulunmuştur.Sonuçlar: Lidokain HCl ve naringenin tayinlerinde kullanılabilecek doğru, tekrarlanabilir ve duyarlı bir UV- VIS spektrofotometrik yöntem geliştirilmiştir. Benzer ilaç etken maddelerinin çalışmaları uygulanabilir ve ekonomik bir yöntem olarak düşünülebilir.

Aim: The aim of this study is to develop an UV-VIS spectrophotometric method for the quantitation of metal complexes of lidocaine HCl and naringenine drug active substances Material and Method: The UV-VIS region of the metal complexes of Lidocaine HCl and Naringenine were determined. The measurement curves were generated using concentrations corresponding to the detected wavelengths and quantitative determination of the substances.Findings: The wavelength values were 198-290 nm for naringenine and 200 nm for Lidocaine HCl. Naringenine – lidocaine HCl - metal triple complex the spectrophotometer measurements were made at these wavelengths. The calibration curve was also linear with naringenin and lidocaine HCl. The recovery value for naringenin was % 89.065 and the recovery value for lidocaine HCl was % 87.940.Results: The UV-VIS spectrophotometric method was developed, found to be accurate, reproducible and accurate. The studies of similar drug active substances can be considered as an applicable and economical method
Keywords: Chemistry, Analytic; Kimya, Analitik; Lidokain HCl; Mol oranı Lidocaine HCl; mole ratio; Naringenin; Naringenine; UV- Vis Spektrofotometre; UV-VIS Spectrophotometry