Spor kulüplerinin seyahat organizasyonlarında dış kaynaklardan (outsourcing) yararlanma uygulamaları - Ataman, Hanife Banu (My University, 2004)
1.Özet Günümüzde çeşitli spor dallarında faaliyet gösteren kulüpler, hem yurtiçi hem de yurt dışındaki karşılaşmaların seyahat organizasyonlarını yavaş yavaş seyahat acenteleri aracılığıyla yaptırmaya başladığı görülmektedir. Her takımın belli bir acente ile anlaşarak karşılaşmaların organizasyonunu bu acentelere devretmesi spor yönetiminde de outsourcing uygulamalarının yaygınlaşması adına önemli göstergeler olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, spor kulüplerinin seyahat organizasyonlarında dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarının yaygınlığının ve olumlu-olumsuz yönlerinin belirlenebilmesi için İstanbul ilindeki futbol, basketbol ve voleybol branşlarında 1. ligde mücadele eden 28 kulübe özel olarak hazırlanmış bir anket uygulanmıştır. Çalışmaya katılan kulüplerin cevapları frekans analizine göre değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, sportif karşılaşmalarda sporcu ve teknik kadroların zamanında ve yerinde bulunmasını sağlamak kulüplerin başlıca görevlerinden biridir. Ancak uzman oldukları iş değildir. Başarılı sonuçlar alınabilmesi için sporcuların rahat ulaşım ve konaklama olanaklarına sahip olmaları spor kulüplerinde görevli seyahat koordinatörleri tarafından sağlanabileceği gibi bu görev çeşitli seyahat acentelerine de devredilebilir. Çalışmaya katılan 28 kulüpten 22'sinin kamp, deplasman ve ulaşım hizmetlerinde seyahat acentesinden yararlandığı görülmüştür. Uzmanlığın öneminin maliyetten daha fazla olduğu ve acentenin seçiminde tecrübenin en büyük etken olduğu tespit edilmiştir. Seyahat acentesi ile çalışılmaya başlandığından beri ortaya çıkan en önemli gelişme de organizasyonlardaki kalitenin artması olarak belirlenmiştir. 2.

Nowadays the sports clubs activating with various sports branches have started to perform the travel organisations for both national and international games through the intermediation of travel agencies. It is an important indicator in the name of increasing the prevelance of outsourcing applications that each team negotiating with a travel agency and transferring the organisational activities to agencies regarding the sports games in the sport management. The aim of this work, a questionnare; which has prepared for 28 sports clubs struggle the super league the branches of voleyball, basketball, ant football in İstanbul province just for defermining the pasitive ant negative sides of being widespread of the applications from poreign savrces in the travel organizations of sports clubs; has been applied. The answers of the clubs which entered the questionnare work has been evaluated up-to freguency anolysis. Consequently, one of the primary objectives of sports club is to provide the players (sportsman) and the technical staff in time and in the correct place. But this is not the field they are specialized. In order to reach to success, the coordination of the sportsman travel and accomodation in comfort could be provided by travel coordinators or it can be transferred to a seperate travel agencies. It has been seen that; the 22 of the 28 sports clubs entered the questiannare; benefitted from the travel agencies for the services of camps, aways, and transportation. It has been eslablished that experience is the biggest factor to choose the agency and the importance of expertise is more than the cost price. The most important development appeared till to start working together with travel agencies, it is determined that the increasing quality in the organizations.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor Kulüpleri