ISA 701 (BDS 701) KİLİT DENETİM KONULARI: BIST 30, BIST 50 VE BIST 100 ENDEKSLERİNDE YER ALAN FİNANS KURUMLARINA YÖNELİK ANALİZ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
İşletmeyle doğrudan ya da dolaylı yoldan ilgilenen, bilgi sahibi olmak isteyenler için hazırlanan bağımsız denetim raporları, işletmenin sunmuş olduğu finansal bilgilerde önemli derecede bir yanlışlık bulunup bulunmadığı konusunda görüş sunarak karar vericiler için güvence hizmeti sunmaktadır. Küreselleşme, finansal raporların sunumundaki farklılaşma, muhasebe hileleri ve yaşanan ekonomik krizler gibi temel unsurlar, bağımsız denetim raporu kullanıcılarının denetim raporlarından beklentilerini farklılaştırmış ve denetim raporlarının daha fazla bilgiyi, tam tarafsız şekilde vermeleri yönündeki beklentilerini arttırmıştır. Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB), fayda sağlayıcıların bu taleplerini değerlendirerek IAS 701 “Kilit Denetim Konularının Bağımsız Denetçi Raporunda Bildirilmesi” standardını yayımlamıştır. Bu Standart ile denetçilerin bağımsız denetim raporlarında işletme ve rapor kullanıcıları için önem arz eden kilit denetim konularının belirlenmesi ve raporlarda yer almasına ilişkin süreçler düzenlenmektedir. Çalışmada, BIST 30, BIST 50 ve BIST 100’de finansal hizmetler kapsamında faaliyet gösteren işletmelerin denetim raporları üzerinde içerik analizi gerçekleştirilmiş, ardından analize konu işletmelerde denetime ilişkin unsurlar ile kilit denetim konuları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı analiz edilmiştir.

Independent audit reports, which prepared for whose directly or indirectly interested in the business, provides assurance service for decision makers by providing an opinion on whether there is a signifi?cant error in the financial information. Key elements such as globalization, differentiation in the pre?sentation of financial reports, accounting frauds and economic crises experienced have differentiated the expectations of independent audit report users from the audit reports and increased the expecta?tions of the audit reports to give more information in a completely neutral manner. The International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) has reviewed the IAS 701 “Reporting Key Audit Matters in the Independent Auditor’s Report” by evaluating these requests from beneficiaries. With this Standard, processes for determining the key audit matters that are important for business and report users in independent audit reports and their inclusion in the reports are regulated. In the study, content analysis was carried out on the independent audit reports of the companies operating in BIST 30, BIST 50 and BIST 100 within the scope of financial services. Then, it is analyzed whether there is a meaningful relationship between the factors related to the audit and the key audit matters in the businesses that subject to the analysis.
ISA 701 (BDS 701) KEY AUDIT MATTERS: ANALYSIS FOR THE FINANCIAL INSTITU?TIONS IN THE BIST 30, BIST 50 AND BIST 100 INDICES