Haşim b. Muhammed el-Mağribi’nin (ö. 1179 h.) Hisnü’l-Kari Fi İhtilafi’-Mekarii” adlı eseri’nin edisyon kritiği - Sadıkov, Murad (My University, 2012)
Haşim el-Mağribî’nin (ö. 1179/ 1765) kaleme aldığı Hısnü’l-Kâri fi İhtilâfi’l-Mekârîî adlı eseri Kıraat alanında önemli bir konuma sahiptir. Bu eser hicri on birinci ve on ikinci yüzyıllarda yaşamış dönemin meşhur âlimlerinden Mustafa b. Abdurrahman el-İzmîri, Ali b. Süleyman el-Mansûri, Mustafa b. Ahmed el-Halîci ve birçok daha klasik âlimlerin görüşlerini içermektedir. Kıraat ilmi vahyin başlangıcından bu yana diğer İslami ilimler gibi sahasında mütehassısların yetiştiği ve değerli eserlere imza atılan bir ilim dalı olmuştur. Osmanlı tarihi bu kıraat uzmanlarının kaleme aldıkları sayısız eserle doludur. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde müellifin hayatından, hocalarından, öğrencilerinden ve eserlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde eserin tanıtımı yapılmış ve eserin içeriği hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Hısnü’l-Kâri fi İhtilâfi’l-Mekârîî adlı eserin edisyon kritiği sunulmuştur. Metin, eserin İzmir, Süleymaniye ve St. Petersburg Kütüphane- leri’nde bulunan dört nüshası karşılaştırılmak sureti ile oluşturulmuştur. Eserde geçen ayet, ibareler, atıflar, şahıs isimleri ve eserler hakkında dipnotlarda açıklamalarda bulunulmuştur.

Critical Edition of Hısnü’l-Kâri fi İhtilâfi’l-Mekârîî by Haşim b. Muhammad el-Maqribî (d. 1179/ 1765) holds an important position in the field of Kiraat Law. This Edition includes many ideas belonging the classical scolars who are well known, Mustafa b. Abdurrahman el-İzmîri, Ali b. Süleyman el-Mansûri, Mustafa b. Ahmed el-Halîci, had been lived between 1100 and 1200 (Pertaining to the Hegira). The science of Kiraat has been a discipline ranging from initial of divine inspiration (Vahiy) to today meaning to coming up with man of science and emerging to many kinds of articles. So, Ottoman History is full of the countless achievements and articles written by the Kiraat Expert. This dissertation includes mainly three section. At the first section, it has been emphasized the life of Haşim el-Maqribî, his achievements and studies, learners of Haşim el-Maqribî. In the second section, this study has been explained in details in every line of its content. In the third section, it has been introduced the comprehensive study of Hısnü’l-Kâri fi İhtilâfi’l-Mekârîî. A forementioned text was formed in the result of research in İzmir - Turkey, Süleymaniye - Turkey ve St. Petersburg - Russia. The verses of Koran, expressions, the names of persons, studies, ascriptions and all special statements including dissertation has been explained comprehensively in footnotes.
Keywords: İslam Bilimleri