Eski Türkçe’de fiiller - Demirci, Ümit Özgür (My University, 2010)
Bu çalışmada Eski Türkçenin fiilleri incelenmektedir. Bu maksatla Göktürkçe, Uygur Türkçesi ve Eski Kırgız Türkçelerine ait taranan metinlerde tespit edilen fiiller çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. Ayrıca bu fiillerin mümkün olabildiği ölçüde etimolojileri de verilmeye çalışılmıştır. Eski Türkçede tespit edilen fiillerin tarihi ve çağdaş lehçelerdeki durumları da göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmamızda fiiller yapı bakımından basit, türemiş ve birleşik olmak üzere üç bölümde incelenmiştir. Fiil çekimleri bölümünde ise Eski Türkçedeki haber ve tasarlama kipleri, birleşik çekimler, partisip ve gerundiumlar ile bunların tarihi lehçelerdeki durumları ele alınmıştır. Çalışmamızın sonunda Eski Türkçede tespit edilen fiillerin gösterildiği dizin yer almaktadır.

In this study The Old Turkish verbs are examined.For this purpose, the detected verbs that are scanned from Göktürkçe, Uygur Türkçesi and old Kırgız Turkish texts has been taken up of various aspects. The etymology of these verbs are also tried to be given. Historical and contemporary situations of these detected verbs in old turkish also taken into consideration. In our study the verbs are examined structurally in theree parts as simple verbs, compound verbs and derived (türemiş) verbs. In the verb inflection part, the news and design modes, compound çekimler, partisip and gerundiums in old turkish and their situation in historical polish has been taken into hand. At the end of our study there is a directory where the detected verbs in old turkish are shown.
Keywords: Eski Türkçe; Türk Dili; Türk Dili_Gramer