Küresel iktisadi krizin Türk Cumhuriyetleri’ne etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Dünya ekonomisinde 2008 yılıyla yayılan küresel iktisadi kriz, dünya genelinde, ekonomilerin, makroekonomik temelleri üzerinde önemli tahribatlara yol açmıştır. 2009 yılında dip yapan küresel iktisadi kriz arz, talep, istihdam, finansman koşulları, beklentiler ve refah düzeyi üzerinde önemli olumsuz etkilere yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı küresel iktisadi krizin, Türk Cumhuriyetleri’nden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan üzerindeki makrekonomik etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Çalışmada elde edilen temel sonuç, Küresel iktisadi krizin Türk Cumhuriyetleri üzerindeki etkileri ülkelerin ekonomik yapıları ve dış dünyayla olan entegrasyonları ve dışa bağımlılık düzeylerine göre farklılık göstermiştir. Türk Cumhuriyetleri’nin iç ve dış şoklara karşı kırılganlığını azaltmak, küresel rekabet gücünü artırmak, dışa bağımlılığı azaltmak için etkin küresel rekabet gücü odaklı ekonomi politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir.

Global economic crisis spreading in the world economy in 2008 damaged importantly macroeconomic fundemantals of economies across the world economy. Global economic crisis hit rock bottom in 2009 had important negative effects on the aggregate demand, supply, financial conditions, expectatations and welfare level. Main aim of this study is to investigate the effects of global economic crisis on Turkic Republics, Azerbaijan, Kazakhistan, Kyrgyzstan, Uzbekistan and Turkmenistan. Main result of the study is that the effects of global economic crisis on the Turkic Republics differentiated by economic structures, integration level for the world economy and foreign dependency level of the economies. It is necessary to develop efficient global competitivenness-oreiented economic policies in order to decrease their fragility against the internal and external shocks, increase global competitiveness and reduce foreign dependency for Turkic Republics.
The effects of global economic crisis on the Turkic republics
Keywords: İşletme Finans; İktisat; Uluslararası İlişkiler; İşletme