Eldeki kas hastalıklarının tedavisi için tekstil tabanlı yumuşak aktüatör geliştirilmesi - Dede, Elif (My University, 2021)
Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak akıllı ve ısıtan tekstillerle ilgili olarak son yıllarda yoğun bir şekilde araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapılmaktadır. Bu yenilikçi tekstil ürünleri giyilebilir elektronikler, medikal, spor ve askeri alanlar gibi birçok farklı alanda inovatif ürünlerin geliştirilmesi noktasında kullanılmaktadırlar. Medikal anlamda genellikle sağlık durumunu izleme, teşhis-tanı ve tedavi gibi ana başlıklar altına alabileceğimiz giyilebilir teknolojiler farklı uygulamalar ile karşımıza çıkmaktadır. Bu ürünler, medikal tedavi başlığı altındaki fizik tedavide ise mekanoterapi yönteminde yumuşak doku manipülasyonu amacı ile kullanılmaktadır. Mekanoterapi kemik-eklem, kas veya sinir hastalıklarının, mekanik aletler yardımıyla yaptırılan hareketlere dayalı bir fizik tedavi şeklidir. Mekanoterapinin amacı vücudun tümünü veya belli bölgelerini ve çeşitli eklemleri dış etkilerle hareketlendirip tedavilerini gerçekleştirmektir. Jean Martin Charcot’un Parkinson hastaları için geliştirdiği ve yine Marx Herz’in geliştirdiği Fauteuil Trepidant tedavisi mekanoterapinin örneklerindendir. Kas rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan metotlardan biri de mekanoterapi ile tedavi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı kas rahatsızlığına sahip hastaların tedavisinde kolaylık sağlamak adına mekanoterapi uygulaması yapacak yumuşak aktüatörlere sahip bir eldiven üretmektir. Yapılan bu çalışma multidisipliner olup kimya, fizik tedavi, polimer, tekstil, malzeme, mekanik, elektronik ve kontrol bilimlerini yakından ilgilendirmektedir. Tedavilerde aktüatör ve sensör uygulamalı ısıtan tekstiller büyük rol oynamıştır. Çalışmada izlenilen yol literatür taraması, malzeme seçimi, aktüatör tasarımı, tasarımı yapılan aktüatörün tekstil ve sensör ile entegre edilip özelliklerinin kontrol edilmesi ve eldiven formuna dönüştürülmesidir. Daha önce ısıtma özellikli birçok eldiven geliştirilmesine rağmen vücut sıcaklığına yakın düşük kaynama noktasına sahip kimyasal sıvı içerikli masaj yapabilen eldiven üretimi henüz yapılmamıştır. Çalışmamızın özgün yönü, aktüatörün ısı karşısında hareket yeteneğinin arttırılması tasarımında vücut ısısına yakın düşük kaynama sıcaklığına sahip sıvıların membran içerisinde hapsedilerek kullanılması üzerinedir.

In parallel with the developments in science and technology, intensive research and development activities have been carried out in recent years regarding smart and heating textiles. These innovative textile products are used in the development of innovative products in many different fields such as wearable electronics, medical, sports, and military fields. In the medical sense, wearable technologies that can be classified under main headings such as health monitoring, diagnosis, and treatment are encountered with different applications. These products are used with the purpose of soft tissue manipulation in physical therapy under the heading of medical therapy and in mechanotherapy method. Mechanotherapy is a form of physical therapy for bone-joint, muscle or nerve diseases based on movements made with the help of mechanical devices. It is a fact that the goal of mechanotherapy is to mobilize all or certain parts of the body and various joints with external effects and to perform their treatment. The Fauteuil Trepidant treatment, developed by Jean Martin Charcot for Parkinson's patients and also by Marx Herz for nervous patients, is one of the examples of mechanotherapy. One of the methods used in the treatment of cardiovascular disorders is mechanotherapy. The aim of this study is to produce gloves with soft tissue manipulation for convenience in the treatment of patients with cardiovascular disease. This study is multidisciplinary and is closely related to chemistry, physical therapy, polymer, textile, materials, mechanics, electronics and control sciences. The route to be followed in the working has been terminated by literature review, material selection, activator design, integrating and controlling of the properties of the actuator with the textile and sensor and converting it into the glove form. Heating textiles applied actuator and sensor have been played a big role in the study. The path followed in the study is the literature review, material selection, actuator design, integrating the designed actuator with textile and sensor, checking its properties, and converting it into glove form. Although many gloves with heating properties have been developed before, the glove which can massage including chemical liquid content with a low boiling point close to body temperature has not been produced yet. The original aspect of our study is about the use of liquids with a low boiling temperature close to body temperature by being confined within the membrane in the design of increasing the motion capability of the actuator against heat.
Development of textile-based soft actuator for the treatment of muscle diseases at hand
Keywords: air impermeable membranes; conductive polymers; Düşük kaynama noktalı sıvılar; hava geçirmeyen membranlar; heating textiles; ısıtan tekstiller Low boiling point liquids; iletken polimerler; Kas hastalıkları; liquid-vapor phase change actuation; mechanotherapy; mekanoterapi uygulamaları; Muscular diseases; Polimerler; Polymers; sıvı-buhar faz değişim aktüasyonu; tekstil bazlı aktüatör; textile based actuation