Üniversite Öğrencilerinde Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyinin Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırma; üniversite öğrencilerinde kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma, Şubat - Nisan 2016 tarihleri arasında bir üniversitenin Hukuk Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelikbölümünde öğrenim gören, bilgilendirilmiş onayı alınan, araştırmaya katılmaya gönüllü 650 öğrenci ile gerçekleştirildi. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu ve kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyi ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerindeğerlendirilmesinde tanımlayıcı özellikler, sayı, yüzde, ortalama, ANOVA ve t- testi kullanıldı.Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20,1± 3,9, %71.7’si kadın, %34,1’i 1. sınıf, %43,5’i hemşirelik ve %56,5’i hukuk bölümü öğrencisidir. Öğrencilerin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyi ölçeği puan ortalamaları 19,5 ± 4,6’dır. Hemşirelik öğrencilerinin,kız öğrencilerin ve kendi kan basıncı değerini bilen öğrencilerin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyleri istatiksel olarakanlamlı bulundu (p<0,05).Sonuç: Öğrencilerin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri, bilgi düzeyleri ortalamanın üzerindedir. Hukuk bölümü öğrencilerinin puan ortalamaları hemşirelik bölümü öğrencilerine göre daha düşüktür. Üniversite öğrencilerinde kardiyovasküler hastalık risk faktörleribilgi düzeyine yönelik yapılan çalışmaların artırılması, özellikle sosyal bilimler bölümü öğrencilerinin eğitim, seminer vb. uygulamalarlabilgilendirilmeleri önerilmektedir.

Objective: This study was conducted in order to determine the level of knowledge on cardiovascular disease risk factors in university students. Material and Method: The study was carried out with 650 students who provided informed consent, volunteered to participate and were studying at a university Faculty of Law and Faculty of Health Sciences Department of Nursing between February and April 2016. Data was collected using the Questionnaire Form which was developed by the researchers and the cardiovascular disease risk factors knowledge level scale. Data was analyzed using descriptive features, numbers, means, percentages, ANOVA and t-test. Results: The average age of the students is 20.1± 3.9, 71.7% is female, 34.1% is first grade, 43.5% is nursing and 56.5% is law student. Mean cardiovascular disease risk factors knowledge level scale score of the students was 19.5 ± 4.6. The level of knowledge of risk factors of cardiovascular diseases of nursing students, female students and students who know their own blood pressure value was found statistically significant (p<0.005). Conclusion: Students risk factors for cardiovascular diseases are above average in their knowledge levels. The average score of the students in the department of law is lower than the nursing students. It is recommended to increase the rate of awareness programs about cardiovascular disease risk factors knowledge levels via education, seminar, etc. especially for law school students.
Determination of Klowledge of Cardiovasculer Disease Risk Factors Among University Students