Türkiye’deki sosyal girişimlerde gönüllülüğün doğası : örnek olay incelemesi - Yücel, Nihat (My University, 2021)
Çalışmanın temel amacı, ‘Türkiye’deki sosyal girişimlerde gönüllülüğün doğasını’ pratikler üzerinden ortaya koymaktır. Sosyal girişimlerde gönüllü yönetimi üzerinde Türkiye ve diğer ülkelerde yapılan mevcut çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Öte yandan sosyal girişimciliğin istihdama ve sosyal hayata olan önemli katkıları birçok çalışmada ortaya konmuştur. Sayıları her geçen gün artan ve toplumlara katkısı yadsınamaz olan bu yapıların gönüllü yönetim modellerinin de doğru planlanmış olması sosyal girişimlerin sürdürülebilirliği ile birlikte topluma sunduğu faydanın da sürdürülebilir kılınmasına katkı sunması beklenmektedir. Dolayısı ile bu çalışmanın Türkiye ve yurt dışındaki sosyal girişimcilik alanına doğrudan, gönüllülerle çalışan diğer kurumlara da dolaylı şekilde katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Türkiye’de sosyal girişimlerin hukuksal mevzuata ilişkin önemli sorunları devam etmekte ve bu nedenle sosyal girişimler çalışmalarını şirket haricinde dernek, platform, kooperatif vb. olarak yürütmektedir. Araştırma açıklayıcı nitel çalışma olup, kendini sosyal girişim olarak tanımlayan ve gönüllülerle aktif olarak çalışan Türkiye’deki 10 sosyal girişimin kurucu, profesyonel çalışanları ve gönüllüleri ile çevrim içi ortamda yapılmış olup, toplamda 81 katılımcı ile 31 adet odak grup ve mülakat görüşmeleri düzenlenmiştir. Kurumların seçiminde faaliyet alanı, kuruluş yılı bakımından oldukça eski ve son dönemde kurulmuş olması unsurları göz önünde bulundurulmuştur.

The main purpose of the study is to propound “the nature of volunteering in social enterprises in Turkey” by practices. Current studies that have been done on volunteer management in social enterprises are quite limited in Turkey and other countries. On the other hand, the significant contributions of social entrepreneurship to employment and social life have been revealed in various studies. It is expected that having been planned properly volunteer management models of these organizations, which are increasing in number day by day, and have undeniable contributions to the society, also contributes to the sustainability of the benefits that they offer to the society, as well as the sustainability of social enterprises. Therefore, this study is considered to contribute to the social entrepreneurship in Turkey and foreign countries directly and to other institutions, which work with volunteers, indirectly.Serious issues about legal legislation of social enterprises in Turkey continues, so the social enterprises execute their practices as unions, platforms and cooperatives, etc. apart from institutions. The research is an explanatory qualitative study, and has been conducted online with the founders, professional employees, and volunteers of 10 social enterprises in Turkey, which describe themselves as social enterprises, and actively work with volunteers, and 31 focus group discussions and interviews have been held with 81 participants in total. In the selection of institutions, it has been taken into consideration that the field of activity, the factors that they are rather old in terms of the year of foundation, and they have been established recently.
Keywords: Business; Entrepreneurship; Girişimcilik Social Entrepreneurship; Gönüllü Yönetimi; Gönüllülük; İşletme; Social entrepreneurship; Social Responsibility; Sosyal girişimcilik; Sosyal Sorumluluk; Turkey; Türkiye; Voluntarism; Volunteer Management; Volunteering