Askeri işletmelerden orduevlerinde uygulanması öngörülen tekdüzen muhasebe sisteminin uygulanabilirliği ve bir uygulama örneği - Şahin, Muzaffer (My University, 2003)
Orduevleri ve Kadrolu Askeri Gazinolar muhasebesi, Milli Savunma Bakanlığı Orduevleri ve Kadrolu Askeri Gazinolar Yönetmeliği (MSYNT 58-2)' de belirtilen esas ve belgeler ile Ticari Muhasebe Sistemine göre yürütülmektedir. Maliye Bakanlığınca bilanço usulüne göre defter tutan gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin faaliyet ve sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir biçimde muhasebeleştirilmesi, mali tablolar aracılığı ile ilgililere sunulan bilgilerin tutarlık ve mukayese edilebilirlik niteliklerini koruyarak gerçek durumu yansıtmanın sağlanması ve işletmelerde denetimin kolaylaştırılması amacıyla Muhasebe Sistemi Uygulaması Genel Tebliği Seri No:1 de yayınlanmıştır. Yayımlanan bu tebliğin 6 ncı maddesinde Yapılan düzenlemenin kapsamına bilanço esasına göre defter tutan gerçek ve tüzel kişiler girmektedir. Diğer bir anlatımla, söz konusu teşebbüs ve işletmeler bu tebliğle belirlenen muhasebe usul ve esaslarına uymak zorundadırlar. Teşebbüs ve işletmelerin kamu idare ve müesseselerine ait olması hukuki yapıların farklılığı özel kanunlarının bulunması, vergi muafiyet ve istisnalarından yararlanmaları, bu mecburiyetleri yerine getirmelerine engel teşkil etmemektedir. Bu teşebbüs ve işletmelerin ticari esaslara göre faaliyet göstermeleri, belirlenen muhasebe usul ve esaslarına uymaları için yeterlidir. hükmü mevcuttur. 1994 yılından bu güne kadar Tekdüzen Muhasebe sistemi büyük orduevlerinde uygulanmaya başlamıştır. Bu sistemin tüm orduevi ve sosyal tesislerinde uygulanması faydalı olacaktır. Tekdüzen muhasebe sistemi askeri işletmelerin faaliyet ve sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir şekilde muhasebeleştirilmesini, mali tablolar aracılığı ile sunulan bilgilerin tutarlılık ve mukayese edilebilirlik niteliklerini koruması işletmelerde gerçek durumu yansıtmasını ve denetimin kolaylaştırılmasını sağlayacaktır. Accounting for officers' clubs and military social facilities which is based on the rules and principles documented in Ministry of National Defense Officers' clubs and military social facilities governing statutes (MSYNT 58-2) and commercial accounting system. In order to reflect the actual situation in business managements, bookkeeping the consistency and comparisonability of the information presented in financial statements, accounting the results and activities of enterprises and businesses -belonged to actual and juristic persons bookkeeping according to balance sheet principles- in a correct and reliable manner, and also easing the inspections in businesses; Ministry of Finance, has published: Application of Accounting System General Announcement Serial No:1. On the 6th article of this document it is written that: This regulation concerns all actual and juristic persons bookkeeping according to Balance-Sheet principles. In other words, this enterprises and businesses should follow the accounting procedures and essentials printed in this document. Belonging to public institutions or businesses, having discriminations in legal structure, being regulated by some special laws, getting tax exceptions and being free from tax is not an handicap or reason for enterprises to follow these procedures and essentials. It is enough to operate according to commercial essentials for these enterprises and businesses to follow these procedures and principles. From 1994 since today, uniform accounting system is started to be applied in large officers' clubs. Applying this system in all officers' clubs and military social facilities would be very useful. Uniform accounting system will provide accounting the results and activities of military businesses in a correct and reliable manner, keeping the consistency and comparisonability of the information presented in financial statements, reflecting the actual situation, and also easing the inspections and audits.
Keywords: Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler