Üriner obstrüksiyonlu olgularda MR ürografi ile intravenöz ürografi bulgularının karşılaştırılması - Zadeh, Kourosh Mohammad Sadegh (My University, 2010)
İVÜ üriner traktın anatomik özelliklerini yanı sıra böbrek fonksiyonlarını ortaya koyan primer ve kolay olan inceleme yöntemidir. Fakat İVÜ morbidite ve mortalite riskini artıran iyonizan radyasyon ve kontrast madde kullanımını gerektirir. Manyetik rezonans ürografi (MRÜ) ise uygulama alanları giderek artan bir yöntemdir. Üriner sistem obstrüksiyonlarının tanısında çeşitli MR sekansları kullanılmaktadır. HASTE (half-fourier acquisition single-shot turbo spin-echo) sekansının hızlı görüntüleme yöntemleri olduğu ve durağan sıvıların incelenmesinde yüksek duyarlılık gösterdiği bildirilmiştir. Çalışmamızın amacı İVÜ ile dilatasyon tespit ettiğimiz hastalarda, İVÜ ve MRÜ üriner sistemdeki dilatasyon derecesi ve obstrüksiyon seviyesini saptamadaki uyumluluğunu araştırmaktı. Şubat 2009- Nisan 2010 tarihleri arasında İVÜ tetkiki amacı ile gönderilen ve İVÜ’ de üriner sistem dilatasyonu saptanan 30 hasta(10 kadın, 20 erkek) çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar Konvansiyonel aksiyel T1 ağırlıklı, T2 ağırlıklı, çok kesitli T2 HASTE sekansında aksiyel ve koronal planlarda incelenmiştir. HASTE sekanslarında elde edilen görüntüler MIP yapılarak rekonstrüksiyon edilmiştir. Dilatasyon derecesi ve obstrüksiyon seviyesi açısından MRÜ ile İVÜ bulguları arasındaki uyumluluk Kappa analizi ile değerlendirilmiştir. İVÜ ve MRÜ’ nin, dilatasyon derecesini saptamadaki uyumluluğu çok iyi bulunmuştur ( Kappa=0.83). Ayrıca İVÜ ve MRÜ’ nin, dilatasyon seviyesinin saptamadaki uyumluluk da çok iyi bulunmuştur.(Kappa= 0.90,). Üriner obstrüksiyonu olan hastalarda İVÜ ile MRÜ dilatasyon derecesi ve obstrüksiyon seviyesini saptamadaki sonuçların karşılaştırıldığı çalışmamızda bu teknikle literatürle uyumlu olarak sonuçlar elde edilmiştir. viii

Intravenous urography (IVU), the anatomic features of urinary tract as well as renal function reveal that the primary methods of examination is easy. IVU, but increases the risk of morbidity and mortality requires the use of ionizing radiation and contrast agents. Magnetic resonance urography (MRU) is a method of increasing the application area. Urinary tract obstruction in the diagnosis of various MR sequences are used. HASTE (half-Fourier acquisition single-shot turbo spin-echo) sequence and fast imaging techniques that show high sensitivity analysis of static fluid has been reported. The aim of our study we observed dilation in patients with IVU, MRU and IVU in urinary tract dilatation and obstruction degree determine the level of compliance to investigate.30 patiens (10 woman and 20 men) were sent and determined with with IVU urinary tract dilatation between February 2009 and April 2010,were included in the study. Patients were examined with conventional axial T1- weighted, T2-weighted and T2 multislice HASTE sequences in the axial and coronal plans.HASTE plans MIP images obtained in sequence reconstruction has been done HASTE sequence images obtained in MIP reconstructions were performed. Dilatation and obstruction level in terms of degree of compatibility between MRU and IVU findings were evaluated by Kappa analysis. IVU and MRU of dilation determine the degree of compliance was very good (Kappa = 0.83). Moreover, IVU and MRU of dilation determine the level of compliance was very good (Kappa = 0.90). IVU with urinary obstruction, MR urography in patients with dilated determine the degree and level of obstruction in our study comparson of results with this technique in our study results were in line with the literature.
Keywords: Radyoloji; Tıp