Beden eğitimi öğretmenlerinde iş doyumu - Öztürk, Gökmen (My University, 2002)
BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNDE İŞ DOYUMU Bu araştırmada, ilk ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin yaptıkları işten ekonomik, psikolojik, duygusal ve yönetsel olarak duydukları hoşnutluk belirlenmeye çalışılmıştır. Beden eğitimi öğretmenlerinin daha verimli bir hale getirilebilmesi için doyum ya da doyumsuzluğun mesleğin hangi alanlarından kaynaklandığı tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. İstanbul'un çeşitli ilçelerindeki ilk ve ortaöğretim okullarında görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinden 100 tanesine 20 sorudan oluşan Minnessota Jobs Satisfaction anketi uygulanmıştır. Katılımcıların ortalama doyum puanlarının yanında, personel yönetiminin değişik boyutlarıyla meslekî faaliyetin kendisinden duyulan hoşnutlukla ilgili doyum puanları da hesaplanmıştır. Bu boyutlar organizasyon ve iş ilişkileri, kariyer planlaması, başarı değerlemesi ve ücretlendirme şeklinde sıralanmıştır. Verilerin SPSS programında değerlendirilmesinden sonra frekans analizi ve ortalama puan hesaplaması yapılmış, niteliksel ilişkilerin araştırılmasında çapraz tablo ve t-testi analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmamızda yer almış olan beden eğitimi öğretmenleri mesleklerini sevmekte ve bu işi yaparken yeterli bir doyuma (X=4.05) ulaşmaktadırlar. Ayrıca, başkaları için bir şeyler yapabilme imkanına sahip olmaları yönünden de çok hoşnutturlar (X=4.46). Hoşnutsuzluğun en yoğun yaşandığı boyutlar ise ücret politikası, yükselme imkanları ve çalışma koşullarının yetersizliği olarak gözükmektedir. Bu olumsuzluklara rağmen beden eğitimi öğretmenlerinin mesleklerini sevdiklerini ve bu mesleği icra etmekten haz aldıklarını söyleyebiliriz. Doyumu azaltan faktörleri iyileştirmeye yönelik atılacak adımların, beden eğitimi öğretmenlerinin şevkini ve verimliliğini artıracağını söyleyebiliriz.

JOB SATISFACTION IN SPORT TEACHERS This thesis is studying to define the pleasement the sport teachers have at work they do economically, psychologically, sensitively and managemently at elementary and secondary education centers. It has been fixed that which open spaces of the work became reason for satisfaction or unpleasantness to make the sport teachers more effective and then solutions have been offered. A hundred of sport teachers that work in Istanbul's various places, the questionnaire Minnesota Jobs Satisfaction that becomes from twenty questions was practiced. With joiners' average satisfying works, for the pleasement, a different dimension of his profession activity was calculated too. Those dimensions are arranged in a row like organization and work relationships, career planning and making pay. After controlling subjects in SPSS programme, frequency analyses and average mark, calculating was made and for researching relations, cross table and t-test analyses were used. The sport teachers who were in our researchment love their jobs and they are also pleasant for having the possibility of doing something for other people (X=4.46). And the dimensions that the unpleasantness is lived the most are the lack of pay policy, rising possibilities and working conditions. Although these negativenesses, we can say that the sport teachers enjoy their work and they have enjoyment with doing that work. We can say that the things we are going to do for recovering the factors, which cause unpleasantness, it will increase productiveness of sport teachers.
Keywords: Beden Eğitimi; Öğretmenler