The integration of Blockchain technology in the supply chain management - Srhir, Saoussane (My University, 2020)
Tedarik Zinciri Yönetiminde Blockchain Teknolojisinin EntegrasyonuTedarik zincirleri ve operasyonları gittikçe daha dinamik ve karmaşık hale geliyor. Şirketler, geniş ürün varyantları ve çoklu taraflarla geniş bir ortama sahiptir ve taraflar arasında güven sağlamak ve bilgi paylaşmaktan sorumludurlar. Dijitalleşme ve bilgisayarlı sistemlerden sonra Blockchain, operasyonların şeffaflığını, güvenliğini ve görünürlüğünü artırarak tedarik zincirini ve lojistik endüstrisini değiştirecek yeni bir devrimdir. Bu makale Blockchain kavramını, sonuçlarını ve endüstrileri nasıl etkilediğini açıklayacak ve tanımlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, Blockchain'in firmaların parçalanmış altyapısına nasıl bir çözüm rolü oynayacağını ve yönetimini nasıl geliştireceğini göstermektir.Amaç: Blockchain teknolojisi, hızla genişleyen devrim niteliğinde bir kavramdır, ancak bu konuda literatür çok gelişmiş değildir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı şirketlerin tedarik zinciri yönetimi süreçlerinde Blockchain teknolojisini nasıl uygulayabileceklerini araştırmak ve bu teknolojinin katkısını göstermektir. Bu uygulamaların sonuçları ampirik bulgulara ve varsayımlara dayanacaktır.Yöntem: Bu proje için araştırma yöntemi, şirketlerin referansları, raporları ve en son haberleri analiz ederek yapılan keşifsel bir araştırmadır. İkincil veriler, ilgili ve geçerli kaynaklardan toplanır. Niteliksel, farklı sektörlerde faaliyet gösteren birden fazla şirketin yöneticileri ile derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır.Sonuç: Bu tez, Blockchain teknolojisinin entegrasyonunun tedarik zinciri yönetimi üzerindeki etkisini incelemekte ve tedarik zincirlerindeki izlenebilirliği, şeffaflığı ve bilgi paylaşımını geliştirmek açısından farklı uygulamalardaki faydasını göstermektedir. Blockchain'in firmalara tedarik zincirini pazarlama, müşteri ilişkileri, finans ve yönetim açısından bir yenilik ve gelişme kaynağı yapmalarına izin vermesi düşünülebilir.

The integration of Blockchain technology in the supply chain managementSupply chains and operations are becoming more and more dynamic and complex. Companies have a vast environment with large product variants and multiple parties. They are responsible for maintaining trust and share information between the stakeholders. After digitized and computerized systems, Blockchain is the new revolution that will change the supply chain and the logistics industry by increasing transparency, security, and visibility of operations. This paper will cover and define the concept of Blockchain, its implications, and how it is affecting industries. The objective of this study is to show how Blockchain will play the role of a remedy to the fragmented infrastructure of firms and improve their management.Purpose: Blockchain technology is a revolutionary concept that is being expanded rapidly, but the literature is not advanced in this topic. Therefore, the purpose of this study is to probe Blockchain technology implementation in supply chain management processes and show the contribution that this technology is having. The results of this implementation will be based on interviews’ findings and assumptions.Method: An exploratory research made by analyzing companies’ testimonials, reports, and the latest news. The secondary data is collected from relevant and valid sources. Qualitative based on semi-structured interviews with managers of multiple companies operating in different industries.Conclusion: This thesis studies the impact of the integration of Blockchain technology on supply chain management and shows its benefit in different types of applications in terms of improving traceability, transparency, and information sharing in supply chains. It is conceivable that Blockchain will also allow firms to make their supply chain a source of innovation and improvement in terms of marketing, customer relationship, finance, and management.
Keywords: Bilgisayarlı sistemler; Blockchain technology; Blockchain teknolojisi; Business; computerized systems; digitalization Supply chain; İşletme; logistics; lojistik; Marketing; Pazarlama; Production management; supply chain management; tedarik zinciri yönetimi; tedarik zincirinde dijitalleşme; Üretim yönetimi