İkdam Gazetesindeki sanat yazıları (1904-1913) - Cahan, Hatice Banu Tunçbilek (My University, 2004)
''İkdâm Gazetesindeki Sanat Yazıları (1904-1913)'' Türk basın tarihinde zengin içeriği ve istikrarıyla etkin bir yere sahip olan İkdâm Gazetesinde, 1904-1913 yılları arasında yayınlanan sanat yazılarından seçilen 62 adet makaleyi içeren çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde genel olarak konunun amacı ve önemine yönelik açıklamalar yapılmış, İkdâm Gazetesi anlatılarak çalışmamızda izlenen yöntem verilmiştir. İkinci bölümde, tezin ana konusunu oluşturan makaleler detaylı bir şekilde; tarih, numara ve yazar isimleri verilerek özetleri ile aktarılmış ve ekler kısmında da Osmanlıca tercümeleri sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise makaleleri kaleme alan yazarların kısa hayat hikâyelerine yer verilmiştir. Tüm bu incelemeler ışığında 1904-1913 tarihleri arasında İkdâm Gazetesinde yer alan sanat yazıları detaylı bir şekilde değerlendirilerek aktarılmaya çalışılmıştır. Gazete, Sanat

THE ART WRITINGS EDITED IN THE NEWSPAPER OF İKDÂM (1904-1913) Our study is formed in four chapters which contain 62 chosen articles on art that were published in İkdâm, has a rich content, stabilized and effective place in the history of publishing between the years of 1904 and 1913. In the second part, the articles which form the main subject of the thesis are given in details by writing dates, numbers, authors' names and transhipped with their summaries. In the additions part the Ottoman Turkish translations have been presented. In the third section the authobiographies of the writers have been written. With all these close examinations the art writings edited in İkdâm between the years of 1904 and 1913 have been valued, appreciated in details and transhipped carefully. Key Words: İkdâm, Newspaper, Art.
Keywords: Gazeteler_Sanat; Sanat, Türk