Üretim işletmelerinde iç kontrol sistemi ve bir uygulama - Günal, Ali Alper (My University, 2010)
retim İşletmesi, İç Kontrol ÖZET ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ VE BİR UYGULAMA Bu çalışmada her işletmede az da olsa mutlaka var olan iç kontrol sisteminden ve bu sistemin üretim işletmelerindeki öneminden bahsedilmiştir. İç kontrol sisteminin tanımına, amaçlarına, hizmetlerine ve türlerine değinilerek öncelikle iç kontrol sisteminin önemi vurgulanmıştır. Coso yaklaşımı temel alınarak iç kontrol sistemi unsurlarının neler olduğuna değinilmiş, bu unsurların örnek üretim işletmesinde ne derece var olduğu araştırılmıştır. Ulusal ve uluslararası düzenlemelerde iç kontrol sistemi uygulamalarına yer verilmiştir. Özellikle üretim işletmelerinin ticari işletmelerden ayrıldığı nokta olan stok ve üretim döngüsünün işleyişi, bu döngüde yer alan hileler ve kontroller, döngüde kullanılması gereken belgeler ile maliyet muhasebesi arasındaki ilişkinin önemi anlatılmıştır. Örnek üretim işletmesinde üretim hattında kullanılan belgeler ile uygulanan maliyet muhasebesi sistemi arasındaki ilişkiye değinilmiş; bu ilişkide mevcut iç kontrol sisteminin zayıflığından kaynaklanan eksiklikler ve bunun sonuçlarına yer verilmiş ve yapıcı öneriler sunulmuştur. Manufacturing Enterprise, Internal Controls

INTERNAL CONTROL SYSTEMS IN THE MANUFACTURING ENTERPRISES AND AN APPLICATION This study is about the ınternal control systems which systems are nearly existed in the whole companies and the consideration of internal controls in the manufacturing enterprises. Dealing with the definition of the internal controls, its purposes, tasks and classifications; the consideration of internal controls are mentioned. Based on the Coso approach, internal control components are identified and are inquired in the case company. Internal control system applications are mentioned on the both national and international regulations. It is mentioned that the working of the inventory and manufacturing circle of the manufacturing enterprireses which was completely different from the commecial ones; also the possible fruads and controls on this circle and the published forms and the relitionship of that forms with the cost accounting system of the enterprice.At the application, the published forms relaitonships are investigated with the existing cost accounting systems of the company.So the absences and the result of the lacks are defined and the positive suggestions are offered.
Keywords: İç Kontrol_Muhasebe; Muhasebe_Denetim