İlköğretim okulları ve liselerde çalışan öğretmenlerin mesleki özelliklerinden kaynaklanan ses rahatsızlıklarının saptanması ve öneriler - Arslan, Levent Fevzi (My University, 2004)
Konuşma, bir öğretmenin en çok kullandığı eğitim araçlarından biridir. Dolayısıyla, öğretmenin, eğitim-öğretim işlevini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için ses rahatsızlıklarına yakalanmaması uygun olacaktır. Bu çalışmada, ülkemizdeki öğretmenlerin genel ses sağlığı, ses hijyenleri, sınıfta ses kullanım alışkanlıkları saptanmaya çalışılmıştır. Verilerin elde edilmesi için bir anket ve soru listesi hazırlanmış, İstanbul Anadolu Yakası'ndan seçilmiş üçü ilköğretim üçü de lise olmak üzere altı okuldan değişik branşlarda 124 öğretmene uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş, bu değerlendirmelerin ışığı altında çeşitli öneriler getirilmiştir.

Speaking is one of the most used instrument of a teacher. Due to this, it is necessary not to have a voice disorder for a teacher. In this work, general voice health, voice hygiene, customs of using voice in classroom of the teachers in our country has been tried to determine. A survey and a list of questions has been prepared for obtaining data. This survey and list has been applied to 124 teachers who has been selected from six schools. This schools has been choosed from Istanbul Anatolian Side, tree of them are primary school, and the others are high schools. The results has been evaluated, under this evaluation some suggestions have been offered.
Keywords: Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğretim ve öğretim kadrosu; Öğretmenler