Türkiye'de aşiretlere sivil toplum perspektifinden bakmak - Bulut, Berfin (My University, 2024)
Küreselleşme ve dijitalleşmenin dünyada giderek artmasıyla birlikte devletlerin ve toplumların da odak noktası değişkenlik göstermeye başlamıştır. Bu bağlamda insanlar toplum içerisinde yalnızlaşmaya başlamış, aile kavramının önemi ve geleneksel kültürel kodların gücü gittikçe zayıflamıştır. Özellikle şehirde yaşayan insanlar bir aidiyet hissetme ihtiyacı duymuş, bu ihtiyaçlarını ise çoğunlukla sivil toplum kuruluşları aracılığıyla gidermeye çalışmıştır. Bu durumdan, aşiretler ve kalabalık aileler de kaçınılmaz olarak etkilenmiştir. Farklı motivasyon kaynakları nedeniyle memleketlerini terk eden insanlar, bulundukları şehirlerdeki akrabalarını bulmaya çalışarak birliktelik duygusunu pekiştirmektedirler. Özellikle sosyal medya araçlarını etkin bir şekilde kullanarak yeniden aralarındaki dayanışmayı güçlendirmeyi hedefleyen kalabalık aileler, dernekleşme faaliyetleri ile bağlarını kuvvetlendirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, nitel araştırma yöntemleri ve yarı yapılandırılmış görüşme teknikleri kullanılarak Türkiye’deki aşiretlerin sivil toplum perspektifinden incelenmesi amaçlanan bu çalışmada, Hoyti Aşireti’ne bağlı Amerler ailesi üzerinden örneklendirme yapılmış ve açıklanmaya çalışılmıştır.

With the increasing globalization and digitalization in the world, the focus of states and societies has also changed and reached the present day. In this context, social concepts have started to lead to loneliness, the importance of the concept of family and the power of traditional cultural concepts have gradually weakened. Especially people living in cities are trying to meet this need by donating to feel a sense of solidarity. However, lovers and large families have also been inevitably affected by the situation. Turkish: With the increase in the number of people coming from different countries, different ... Especially increasing solidarity between families, encouraging association activities and increasing solidarity, effectively using social media tools is aimed again. In this context, by using research methods and semi-structured interview techniques in Turkey, an example was made and an attempt was made to explain the Hoyti Tribe in the United States.
Keywords: associations; aşiret; Aşiretler; Civil society; dernekleşme; Non-governmental organizations; Sivil toplum; sivil toplum kuruluşları; Sivil toplum örgütleri; tribe; Tribes; Türkiye