İkibinli yıllardaki Türk Sermaye Piyasası ve aracı kuruluşların performans gelişimi - Aşkın, Mehmet Mustafa (My University, 2006)
Sermaye piyasalarının gelişmişliği yalnızca ekonomik büyüme ve gelişme için değil fakat istikrarlı bir ekonomik yaşam için de önemlidir. Sermaye piyasalarının istenen amaçlara hizmet edebilmesi aracı kuruluşların performansına ve aracılık kurumunun gelişmişliğine bağlıdır. Türkiye’deki sermaye piyasasının gelişmesi ve aracı kuruluşların istenileni vermesi önünde hem kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan hem de sistemin dışından, makro ekonomik ve küresel konjonktürlerden kaynaklanan sorunlar mevcuttur. Çalışma Türkiye’deki dış dinamikleri de işleyerek, sermaye piyasası ve aracı kuruluşların çalışmalarına yani sistemin iç dinamiklerine yoğunlaşmıştır. Çalışmanın bulguları başlıca üç noktada toplanabilir. Bu alanda bilgi ve deneyim ile beraber yatırımcıların beklentilerinin güven içerisinde yönetilmesi önemlidir. Ayrıca sermaye yeterlilikleri de sermaye piyasasındaki aracı kuruluşların karlılığını etkileyen diğer unsurlar arasındadır.

Development of capital markets is important not only for economic growth and improvement but for a stable economic life as well. Well service of capital markets depends on performance of intermediary establishments and level of development of intermediation as institution. There exist two main categories of difficulties for the development of capital market and well service of the intermediary establishments; one stems from the internal dynamics of the sector and the other raises from exterior of the system, macro economic and global conjuncture. Study focuses on the performance of capital market and intermediary establishments in Turkey by covering the exterior dynamics as well. The findings of the study concentrate on three points. It is important in this sector to guide for expectations of the investors in a trust relationship together with knowledge and skill build up. Besides, capital adequacy requirement is another important factor affecting the profitability of intermediary establishments in the capital market.
Keywords: Avrupa Birliği; Performans Değerlendirmesi_Bankalar ve Bankacılık; Sermaye Piyasası_Türkiye