Ayak postürüne göre ayak bileği çevresi kas yapısının incelenmesi - ÖZGÜL, BAHAR; DEMİRBÜKEN, İLKŞAN; POLAT, MİNE GÜLDEN (My University, 2022)
Amaç: Internal ve eksternal yumuşak doku yapıları, kuvvet ve dinamik destek uygulayarak ayak postürü üzerinde etkilere sahiptir. Bu çalışma kapsamında farklı ayak postürüne sahip bireylerde muskuloskeletal ultrasonik değerlendirmesiyle ile seçilen kasların yapısal karakterizasyonun gerçekleştirilmesi ve ayak bileği çevresinde yer alan majör kas gruplarının yapısal özelliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Otuz üç kadın olgunun (ortalama yaş: 21,45±1,60 yıl) dominant ayağı Ayak Postür İndeksi (APİ) uygulanarak değerlendirildi ve pron ayak postürüne sahip 15 olgu (APİ skoru = 6-10) ve normal ayak postürüne sahip 18 olgu (APİ skoru = 0-5) tespit edildi. Olguların tibialis anterior, gastrocnemius medialis ve peroneal kasların kalınlığı ve ek olarak peroneal kasların kesit alanı görüntüleri 5-13 MHz’lik bir prob ve Venue 40 ultrasonografik görüntüleme sistemi aracılığıyla toplandı. ImageJ programı kullanılarak üç farklı görüntünün ilgili yapısal özellikler analiz edildi ve ortalaması alındı. Ultrasonografik görüntüleme, uluslararası sertifikası olan ve beş yıldır muskuloskeletal ultrasonik görüntülemede tecrübesi olan fizyoterapist tarafından gerçekleştirildi. Bulgular: Her iki grupta yer alan olgular demografik özellikler açısından benzerdi (p>0,05). Pron ayak postürüne sahip bireylerin tibialis anterior (p=0,025, z=2,242), peroneus brevis (p=0,013, z=-2,459) ve total peroneus kas kalınlığının (p=0,007, z=2,639) normal ayak postürü grubundan daha fazla olduğu tespit edildi. Gastrocnemius medialis, peroneus longus kalınlığı ve peroneal kasların kesit alanı açısından gruplar arasında fark yoktu (p>0,05). Sonuç: Mevcut çalışmanın bulgularına göre, ayak postürüne göre ayak bileği hareketlerini kontrol eden tibialis anterior ve peroneal kasların kalınlığı farklılık gözlenmektedir. Daha fazla olgunun yer aldığı, ayak postürüne göre tendona aktarılan kuvvet hakkında daha detaylı bilgi verebilen penasyon açısının da değerlendirildiği ileri çalışmaların yapılması planlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Ayak, Ayak Bileği, Ultrasonografik Görüntüleme, Kas
Keywords: Sağlık Bilimleri; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Health Sciences; Physical therapy and rehabilitation; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; REHABİLİTASYON; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; REHABILITATION; Fizik Tedavi, Spor Terapisi ve Rehabilitasyon; Kayropraktik; Rehabilitasyon; Physical Therapy, Sports Therapy and Rehabilitation; Chiropractics; Rehabilitation