Küreselleşmenin gelir eşitsizliği üzerine etkileri ve Türkiye örneği - Akkoyun, Tolga (My University, 2019)
Küreselleşmenin gelir eşitsizliği üzerinde etkisinin nasıl olduğu önemli bir tartışma konusudur. Gelir eşitsizliği yıllar itibariyle küreselleşme ile ortaya çıkan bir durum değildir. Ancak 1980 yılı itibariyle küreselleşme ile gelir eşitsizliği paralel olarak artış göstermiştir. Çalışma biri sonuç bölümü olmak üzere toplam 4 bölümden oluşarak küreselleşme, gelir dağılımı eşitsizliği ve Türkiye üzerine etkileri başlıkları altında incelemelerde bulunduk. Ülkeler arasındaki etkileşimin artması ile birlikte toplumlar birbirlerinin kaynaklarına daha kolay ulaşma çabası içine girmişlerdir. Geçmişteki koşullarda yoksulluğun ve eşitsizliğin yayılması zorken, soğuk savaş döneminin ardından özellikle günümüzde yaşanan teknolojik ilerlemenin ve küreselleşmenin de etkisiyle gelir eşitsizliği olgusu da artmaya başladı. Gelir dağılımındaki eşitsizlikler, ulusların kendi içlerinde yaşadığı sorunlardan biri olmaktan öteye geçmiştir. Bu nedenden dolayı hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler açısından küreselleşmenin etkileri ortak bir sorun haline gelmiştir.

The impact of globalization on income inequality is an important issue of debate. Income inequality is not a situation that has emerged with globalization by years. However, as of 1980, globalization and income inequality have increased in parallel. Study consists 4 chapters one of which is the result section. These are globalization,income inequality and its effects on Turkey. With the increasing interaction between countries, societies have tried to reach each other's resources more easily. While the spread of poverty and inequality in past conditions was difficult, especially due to the technological progress and globalization, the fact of income inequality has started to increase after the cold war period. Inequalities of income distribution has become a problem beyond an issue has been experienced by nations in themselves. For this reason, the effects of globalization have become a common problem for both developed and developing countries.
Keywords: Finance; Gelir dağılımı; Gelir Eşitsizliği; Income distribution; Income Inequality; Küreselleşme; lobalization; Maliye; Turkey; Türkiye