Erkek futbolcularda ön çapraz bağ yaralanmalarını önleyici egzersiz programının bu yaralanmaların sıklığını azaltmaya olan etkisinin incelenmesi - Kırıcı, Eren (My University, 2014)
1.ÖZET Çalışmamızın amacı, erkek futbolcularda temassız ön çapraz bağ (öçb) yaralanmalarını, nöromusküler, propriyosepsiyon, esneklik çalışmaları içeren antrenman nlemek ve bu antrenman programının sporcuların fiziksel ve fizyolojik parametreleri üzerindeki değişimlerini gözlemlemektir. Çalışmamıza İstanbul Süper Amatör Futbol Liginde mücadele eden Selimiyespor futbol takımından yaşlarının ortalaması 23.95±1.99 olan 20 sporcu çalışma grubu, yine İstanbul Süper Amatör Liginde yer alan Çengelköyspor, futbol takımlarından yaşlarının ortalaması 23.40±1.54 olan 20 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışma grubundaki futbolculara sezon başında başlayarak 6 altı hafta boyunca, haftada üç gün takım antrenmanının ısınma bölümünde uygulamak üzere 25’er dakika süreyle öçb yaralanmalarını önleyici antrenman uygulanmıştır. Kontrol ve çalışma grubundaki sporculara altı aylık süreyi kapsayan geriye dönük anket uygulanmıştır. Öçb yaralanmalarını önleme programının futbolcular üzerindeki fiziksel ve fizyolojik etkilerini değerlendirmek için bacak kuvveti, sürat, dikey sıçrama, anaerobik kapasite, denge, esneklik, boy, ve kilo ölçümleri yapılmıştır. Katılımcılara programın uygulanması öncesinde ön test ve program sonrasında son test uygulanmış ve istatistiksel analizler için SPSS 15.0 paket program kullanılmıştır. Çalışma grubu ve kontrol grubunun ölçüm değerleri açısından karşılaştırılmasında parametrik olmayan testlerden Mann - Whitney U Testi kullanılmıştır. Bağımsız Gruplar Mann - Whitney U Testi; bağımsız iki grubun nicel bir değişken açısından karşılaştırılmasında kullanılan test tekniğidir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, çalışma grubu ile kontrol grubu Öçb yaralanma insidanslarında anlamlı bir farklılık görülmezken (p>0.05), deney grubundaki futbolcuların, ön-son test; dikey sıçrama, denge, sürat, esneklik, bacak kuvveti gibi biomotor özelliklerinde (p<0.05) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir apraz Bağ, Nöromusküler, Önleme, Antrenman 2.

The effect Of Anterior Cruciate Ligament Injury Prevention Training Programme On Decrease Of The Incidence Of These Injuries In Male Footballers The purpose of this works; is to prevent the injury of the anterior cruciate ligament (ACL) by neuromuscular, proprioception, flexibility training program and to observe the affects of this training program on athletes’ physical and physiological parameters. The participants of our works are the competitors of the Istanbul Super Amateur Football League such as; the 20 players of the Selimiyespor Football Team from an average of age of 23.95±1.99 and the 20 players of the Çengelköyspor Football Team from an average of age 23.40±1.54. During 6 weeks, the training program for preventing the injury of the anterior cruciate ligament (ACL) had been implemented to the experimental group. Furthermore, during a time period of 6 months, a retrograde survey had been applied to the control group and the experimental group. In order to evaluate the physical and physiological affects of the ACL injuries on football players; the leg strength, speed, vertical jumping, anaerobic capacity, balance, flexibility, height and weight of the athletes had been measured. SPSS 15.0 package had been applied to the participants for pretest – posttest and for the statistics. Subsequently, nonparametric method Mann-Whitney U Test had been used for the comparison of the experimental group and the control group in terms of measurements. Independent Groups Mann-Whitney U Test: is a test method used for the comparison of the independent groups in terms of quantitative variable. According to the performed statistical analyses, there is not any significant difference between the experimental and the control group incidences of ACL injuries (p>0.05), however for the football players in the experimental group, significant differences had been detected in terms of bio-motor qualities such as pretest – posttest, vertical jumping, balance, speed, flexibility, leg strength (p<0.05). Anterior Cruciate Ligament, Neuromuscular, Prevention, Training
Keywords: Antrenman; Futbol; Futbolcular