Erkeklerde cinsel mitlere inanma oranları ve mitlere inanmayı etkileyen faktörler - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Amaç: Cinsel mitler, kişilerin cinsel konularda doğru olduğunu düşündükleri, çoğu zaman abartılı, yanlış, bilimsel değeri bulunmayan inanışlardır. Bu araştırmanın amacı, erkeklerde sık görülen cinsel mitlere inanma yaygınlığının ve cinsel mitlere inanmayı etkileyen değişkenlerin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmaya 167 erkek katılmıştır. Verilerin ilk bölümü sosyodemografik özellikler ve cinsel öykü ile ilgili soruları, ikinci bölümü ise 30 soruluk Cinsel Mit Değerlendirme Formunu içeren anket formunu kapsamaktadır. Bulgular: Cinsel mitlere inanma yaygındır. Medeni durum, eğitim düzeyi, ergenlik öncesi yaşanılan bölge, ilk cinsel bilgi kaynağı ve ilk cinsel ilişki sonucunun cinsel mitlere inanmayı etkilediği saptanmıştır. Sonuçlar: Bulgularımıza dayanarak, erkeklerde de cinsel mitlere inanmanın yüksek düzeylerde olmasını, toplumda var olan cinsellikle ilgili bilgilerin eksikliği ya da yanlışlığı ile açıklayabiliriz. Daha fazla katılımcı ile daha genellenebilir çalışmaların yapılması, toplum tabanlı cinsel eğitimlerin planlaması için yol gösterici olacaktır.

Objective: Sexual myths are often exaggerated, incorrect and unscientific ideas on sexuality that people believe to be true. The aim of this study is to determine the acceptance rate of common sexual myths and related factors among men. Method: Data was collected from 167 voluntary males (18-67 years). A structured interview including sociodemographic characteristics and sexual myth questionnaire investigating 30 common sexual myths was carried out with the participants. Result: There are numerous myths regarding sexuality in our study population. It was found that marital status, educational level, region lived until adolescence (sub-district and village or province and district), first source for sexual information and result of the first sexual relationship influence rates of belief for sexual myths. Conclusion: High levels of belief in sexual myths among males in our study group can be interpreted as a result of inadequate sexual education in the society. We believe that further larger scale population studies might be beneficial for planning sexual education in our society.
Men’s belief in sexual myths and factors effecting these myths