“Yolculuk” filmi bağlamında sinemada mitik yapı - Gök, Cüneyt (My University, 2011)
Hollywood Sineması’nın ve Hollywood'un dolaylı olarak etkileyip popülerleştirdiği, diğer ülke sinemalarının da içinde yer aldığı bir üretim-tüketim dizgesinin tamamı olan Popüler Sinema’nın “Arketipsel temalar” kullanması ve bu temalar üzerinden hikaye anlatmadaki başarısı yadsınamaz. Kullanılan bu model yıllar içinde küçük değişikliklerle başarılı olmaya devam etmektedir. Olay örgüleri ve kahramanları farklılıklar gösterse de temelde birbirine benzer özellikler taşıyan, evrensel ve herkese tanıdık gelen, kolay anlaşılan bu model, Joseph Campbell’ın “The Hero With Thousand Faces” adlı kitabında mitler üzerinden ortaya koyduğu, Christopher Vogler’in geliştirip uyarladığı “The Heros Journey”- “Kahramanın Yolculuğu” modelidir. Bu model ve yolculuğun aşamaları irdelenirken; bu model bağlamında “Yolculuk” filminin senaryosu üzerinden hikaye anlatma yöntemi ve modelindeki benzerlikler değerlendirilip ortaya konacaktır. tolojik döngü, Arketipler, Kahramanın Yolculuğu, Hikaye, Anlatı yapıları, Sinema

Denoting the entire production and consumption system (cycle) that covers the Hollywood Cinema and other country cinemas that were indirectly influenced and popularized by Hollywood, the Popular Cinema undeniably uses “Archetypical themes” and in fact does a very successful job of storytelling through these themes. This model continues to be successful with minor alterations made over the years. Although the storyline and characters differ, this universal, widely familiar and easily understood model that incorporates patterns that are basically similar is ‘The Hero’s Journey’ model Joseph Campbell exposes over myths in his book “The Hero with a Thousand Faces”, which was later improved and adapted by Christopher Vogler. When analyzing the model and the phases of the journey, the similarities in the storytelling method and model will be analyzed and discussed based on the script of the film “Yolculuk – The Journey” using this model. Mythological cycle, Archetypes, The Hero’s Journey, Story, Narrative structures, Cinema
Keywords: Senaryo; Sinema