Obez bireylere verilen beslenme eğitiminin beden imgesiyle uğraşıya, beslenme davranışına ve kilo vermeye etkisi - Yılmaz, Hande Öngün (My University, 2009)
Obez Bireylere Verilen Beslenme Eğitiminin Beden İmgesiyle Uğraşıya, Beslenme Davranışına ve Kilo Vermeye Etkisi Obezite tekrar ortaya çıkma potansiyeline sahip, uzun süre tedaviye ihtiyaç duyulan kronik bir hastalıktır. Birçok obez birey için sadece diyet tedavisi ve fiziksel aktivite ağırlık kaybı ve korunması için yeterli olmamaktadır. Obez bireylerde diyet tedavisinin yanısıra davranış değişikliğine yönelik tedaviler önem kazanmaktadır. Bu çalışmada diyet tedavisine ek olarak kendi kendini gözlemleme, beslenme eğitimi, iştah kontrolü gibi davranış değişikliğine yönelik yöntemlerin kullanılmasının kısa dönemde sadece kişiye özgü diyet tedavisi uygulanmasına göre beslenme davranışları, beden imgesiyle uğraşıları ve kilo verme üzerine etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya beden kitle indeksi >27 olan 60 birey katılmıştır. Bireyler kontrol ve müdahale grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Müdahale grubuna diyet tedavisine ek olarak davranış değiştirmeye yönelik beslenme eğitimi verilmiştir. Katılımcıların yeme davranışlarındaki ve beden imgesiyle uğraşılarındaki değişikliğin ölçülmesi amacıyla, araştırmanın başında ve sonunda beslenme davranışlarını sorgulayan anket formu ile beden imgesi ile uğraşı ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın süresi bir aydır. Araştırmanın sonunda katılımcıların öğün sayısında, fiziksel aktivitelerinde, sıvı tüketimlerinde artış; öğün atlama durumları, duygu durumuna göre daha fazla besin tüketme eğiliminde, yemek yeme hızlarında düşüş gözlenmiştir. Her iki gruptaki katılımcıların besin seçimlerinde olumlu değişiklikler saptanmıştır. Bireylerin beden imgesi uğraşı ölçeklerinde düşüş saptanmıştır.Toplumun obezite sıklığının artmasında besin alımı ve hatalı yeme davranışı önemlidir. Obezitenin neden olduğu bazı psikolojik sorunlar bozulmuş yaşam kalitesi, beden imgesi aşağılaması, düşük özsaygı, tıkınırcasına yemedir. Kapsamlı bir kilo kontrol programının amacı sadece kilo kaybı değil, hastaların yeme alışkanlıklarını, egzersiz seviyelerini, kendileri ve kendi bedenleri hakkında olumsuz inançlarını değiştirerek davranış ve yaşam tarzı değişikliğini sağlamaktır. Anahtar Sözcükler: Beden imgesi, beslenme eğitimi, davranış değişikliği, diyet, obezite

The Efficacy of Nutrition Education on Body Image Eating Behavior and Weight Loss Obesity is a chronic, long-term treatment requiring diseases with a high recurring potential. Only diet treatment and physical activity is not enough for many obese individuals to lose weight. In addition to diet treatment treatments aimed at behavioral modification come into prominence in obese individuals. The goal of this study is to survey the short time efficiency of treatments aimed at behavioral modification like self-monitoring, nutrition education, appetite control in addition to diet treatment compared to diet treatment alone on eating behavior, body image disparagement and weight loss. 64 individuals with body mass index > 27 participated in our research. Participants separated to intervention and control groups. The intervention group received nutrition education in addition to diet treatment. Eating behavior questionnaire and body image disparagement used to evaluate the changes in eating behaviors and body image disparagement of the participants. The duration of the study is one month. At the end of the research the count of meal, physical activity, fluid consumption of the individuals increased and meal missing, the tendency to consume more food according to emotional state, eating speed decreased. In both groups positive changes established at meal replacement. The body disparagement score of the individuals decreased. Food consumption and incorrect eating behaviors is considerable for the prevalence of obesity in community. The goal of the comprehensive weight control programmes is not only to achieve weight loss beside that provide life style modification containing eating behavior, exercise level, body image satisfaction changes. Key Words: Behavioral modification, body image disparagement, diet, nutrition education, obesity
Keywords: Diyet; Obezite