Petrol ürünleri sanayiinde karma tamsayılı programlama yöntemi ile üretim planlama uygulaması - Uluçam, Veli (My University, 2008)
PETROL ÜRÜNLERİ SANAYİİNDE KARMA TAMSAYILI PROGRAMLAMA YÖNTEMİ İLE ÜRETİM PLANLAMA UYGULAMASI ÖZET Birden fazla çeşitte ürünün bir arada üretildiği ve talebin dönemlere göre değişiklik gösterdiği durumlarda üretim planlama faaliyetleri bütünleşik üretim planlama olarak tanımlanır. Planlama çalışmalarının bütünleşik olma niteliği, bu yöntemin tek tek ürünlerin detaylı planlarının hazırlanması amacıyla değil, işletme tarafından üretilen tüm ürünlerin bir arada ele alınarak planlama çalışmalarının yapılmasıdır. Son yıllarda daha iyi anlaşıldığı üzere, bütünleşik üretim planlaması bir yöneticinin performansını etkileyen en önemli kriterdir. Zayıf bir planlama, bir işletmenin beklemediği olaylarla karşılaştığında dayanma gücünü zayıflatır. Güçlü bir planlama ise işletmeye rekabetsel bir avantaj sağlarken her türlü olağan dışı olaya da planlı olarak yaklaşmasına izin verir. Bununla beraber bir işletmenin tüm bölümleri, üretim, pazarlama, finans ve diğerleri aynı ahenk içersinde ve uyumlu olarak çalışmak zorundadır. Bütünleşik üretim planlaması bu ahengi sağlayacak bir yöntemdir. Bu çalışmada bütünleşik üretim planlamanın işletmeler için neden önemli olduğu açıklanarak bütünleşik üretim planlamanın işletme içerisindeki yeri anlatılmaktadır. Kullanılan yöntemlerden bahsedilerek bunlardan karma tamsayılı doğrusal programlama yöntemi üzerinde durulmaktadır. Uygulamada ise büyük bir sanayi işletmesinin bütünleşik üretim planına alternatif bir plan geliştirilerek işletmenin bu alternatif plan doğrultusunda sağlayacağı kazançlar gösterilerek bütünleşik üretim planları ile alternatif planların işletmeler için önemi gösterilmeye çalışılmıştır. AN APPLICATION OF PRODUCTION PLANNING BY MIXED INTEGER PROGRAMMING ON A PETROLEUM INDUSTRY FIRM

The production planning activities are called as aggregate production planning when both it is produced more than one goods and the demand changes period by period. The purpose of aggregate production planning is not to prepare detailed plans for each goods, it is to do plans for whole goods produced in the firm together to take in hand. Aggregate production planning is probably one of the most important, yet least understood, jobs that a manager performs. Poor planning can mean a company’s inability to handle unexpected occurrences. But good planning can place a company in an extremely strong competitive position, one from which the organization is prepared to deal with any event. However, all parts of the organization, operations, marketing, finance, and so on, must work together in the planning process to ensure that they are moving in harmony with one another. Aggregate production planning is such a method that can move all parts of the organizations in same harmony. In this study, it’s trying to explain that why aggregate production planning’s importances is so considerable for the companies and what is the position of it in the companies. Also the methods, which are used in the aggregate production planning, is explained, especially mixed integer linear programming is dwell upon on it. In practice, it’s trying to be explained that how can companies obtain such benefits by using aggregate production planning and the alternate plans and what advantages that companies can obtain for their future.
Keywords: Üretim Planlama; Üretim Yönetimi