Ipad yoluyla sunulan etkinlik çizelgelerinin otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda bağımsız ödev yapma becerileri üzerindeki etkisi - Göç, Samet (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı, iPad yoluyla sunulan etkinlik çizelgelerinin otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuklara bağımsız ödev yapma becerisini öğrenmeleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Araştırmanın katılımcıları otizm spektrum bozukluğu tanılı üç erkek öğrenci ve bir uygulamacıdır. Bu araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerinden yoklama denemeli denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni, öğrencilere kazandırılması planlanan bağımsız ödev yapma becerisi ve iPad yoluyla sunulan yazılı etkinlik çizelgesi takip etmedir. Araştırma boyunca öğrencilerin iPad yoluyla sunulan etkinlik çizelgesi kullanarak ödev yapma becerisini ne düzeyde edindikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin edindikleri beceriyi farklı ortamlara ne derece genelleyebildikleri de gözlemlenmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkenleri sözel etkileşimler, ipucunu sunma ve geri çekme yöntemi ve dönüştürülebilir sembol pekiştirme sistemleridir. Araştırmada kullanılan etkinlik çizelgesi iPad‟de üzerinde Little Story Creator uygulaması ile hazırlanmıştır. Araştırmada gözlemciler arası güvenirlik verisi toplanmış ve yüksek güvenirlik bulguları elde edilmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin aileleri ve öğretmenlerinden araştırmaya ilişkin görüşlerini değerlendirmek için sosyal geçerlik verisi toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, iPad aracılığıyla sunulan etkinlik çizelgelerinin otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere ödev yapma becerilerinin öğretiminde etkili olduğunu göstermektedir. Bu bulgular öğrencilerin edindikleri bu becerileri sürdürebildiklerini ve farklı ortamlara aktarabildiklerini ortaya koymaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin aileleri ve öğretmenleri ile yapılan görüşmeler aracılığıyla elde edilen sonuçlar, iPad yoluyla sunulan etkinlik çizelgeleri ile ödev yapma becerisinin öğretimine yönelik görüşlerinin olumlu olduğunu göstermektedir

The purpose of this study is to evaluate the effect of teaching process presented with activity schedules prepared by an iPad application, for teaching skills of doing homework independently to children with autism spectrum disorder. The participants of this study are 3 boys with ASD and an implementer. Multiple probe design across the participants of single subject design method was used in this study. Dependent variable of this study is bringing students in the skill of doing homework independently and following the activity schedules by an iPad application, as intended. Throughout the study, observations were made to see the extent of students' gain of skill of doing homework independently using the activity schedules prepared by an iPad application. Additionally, the extent to which students generalize the acquired skills to different settings were observed. Independent variables of this study are verbal interactions, most to least prompts procedures and taken economy system. The procedure of following activity schedule was given by using prompt and prompt fading methods. Activity schedules used in this study were prepared by an iPad application, Little Story Creator. In the study interobserver reliability data was collected and high reliability results were obtained. Furthermore, the views of the parents and teachers of participants were collected to evaluate the social validity of the study. The findings obtained from study has shown that activity schedules prepared by an iPad application are effective in teaching skills of doing homework to students with autism spectrum disorders. These findings also show that students can carry on these acquired skills and transfer to different settings.
Keywords: Eğitim ve öğretim; Zihinsel engelliler