Amerikan yapımlarından uyarlanan Türk televizyon dizilerinin kültür emperyalizmi bağlamında incelenmesi - Demirci, Berat (My University, 2018)
Günümüzde teknolojinin gelişimine paralel olarak küreselleşme sürecinde de hızlı bir ilerleme yaşanmaktadır. Ekonomik alanda yaşanan küreselleşme kültürel küreselleşmeyi zorunlu kılmış ve bunun sonucunda evrensel kültür üretimine geçiş başlamıştır. Batılı kültürel ürünlerin gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerdeki kullanımının yaygınlaştığı ve küresel ve yerel arasındaki ilişki sonucunda küreselin yerel üzerinde tahribat yarattığı görülmektedir. Küreselleşme olgusunun ekonomik, siyasi ve kültürel etkisinin son derece etkili olduğu Türkiye'de de küresel kültürün yerel kültürler üzerindeki tahribatı gittikçe hız kazanmaktadır. Bu kültürel ürünlerin başında ise medya format ve içerikleri yer almaktadır. Son yıllarda Türk televizyonlarında sıklıkla rastlanılan Amerikan dizilerin yerel uyarlamaları bu çalışmanın yapılması fikrini doğurmuştur. Bu doğrultuda Amerikan yapımı The O.C. dizisinden uyarlanan Medcezir adlı dizi ile yine Amerikan yapımı Revenge dizisinden uyarlanan İntikam adlı dizi kültürel emperyalizmin varlığını kanıtlamak amacıyla Geert Hofstede'nin kültürel boyutlarının kolektivizm-bireycilik boyutu kullanılarak aile, kişilik ve davranış, tüketici davranışı kriterleri yönünden incelenmiştir. Emperyalizmi, Medya Emperyalizmi, Kültürel Küreselleşme, Televizyon Dizileri.

Today, a rapid progress can be seen in the globalization process according to the development of technology. The economic globalization has made cultural globalization a necessity, and as a result, a transition to universal culture production has begun. The widespread use of Western cultural products in undeveloped and developing countries seem to cause a sort of destruction on the local culture among the interaction of the 'global' and 'the local'. The destruction that the global culture causes on the local ones are also incresing in Turkey, where the effects of globalization can be both observed in economical, political and cultural spheres. Foremost among them are the cultural products such as, media formats and contents. The local adaptations of the American series, which have frequently been featured on Turkish television in recent years have have given the idea and the framework of this study. In this direction, the Turkish Tv-serie 'Medcezir' which was adapted from the American-made Tv-serie The O.C. and 'İntikam' which was adapted from the American-made Tv-serie Revenge, were taken as a case study and they were both examined in terms of family, personality and behavior, consumer behavior criteria using the collectivism-individualism dimension of Geert Hofstede's cultural dimensions in order to prove the existence of cultural imperialism. Cultural Imperialism, Media Imperialism, Cultural Globalization, Television Series.
Keywords: Cultural globalization; Kültürel emperyalizm; Kültürel küreselleşme; Social aspects; Sosyal yönleri; Television serials; Television series; Televizyon dizileri; Televizyon dizileri Cultural imperialism; Turkey; Türkiye