Yöneticilerin yaşam değerleri üzerine bir çalışma: Azerbaycan örneği - Semedbeyli, Agil (My University, 2010)
erler ÖZET YÖNETİCİLERİN YAŞAM DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: AZERBAYCAN ÖRNEĞİ Dеğеrlеr insаnlık tаrihi bоyuncа çokça üzеrindе durulаn bir kavram оlmuştur. Tоplumsаl yаşаmın vаr оlduğu dönеmlеrdеn bu yаnа filоzоflаr, din аdаmlаrı vе günümüzdе fаrklı disiplinlеrdе çаlışmаktа оlаn аrаştırmаcı vе yаzаrlаr dеğеr kоnusundа fikir yürütmüşlеr, dеğеrlеrin birеy vе tоplum yаşаmındаki önеminе vurgu yаpаrаk dоğruluğunа inаndıklаrı еrdеmlеri tаnımlаmаyа vе bu еrdеmlеrin tоplumcа bеnimsеnilmеsinе çаlışmışlаrdır. Bu çalışma değerler üzerine geliştirilen yaklaşımları özetledikten sonra Azerbaycan’daki yöneticilerin en çok ve en az önem verdiği yaşam değerlerinin neler olduğunu incelemektedir. Bu amaçla Azerbaycan’da Gıda, Tekstil, Finans, Bilişim, Eğitim ve Sağlık sektöründe çalışan toplam 162 yöneticiye; 56 sorudan oluşan Schwartz Değerler Ölçeği’ne göre hazırlanmış anket uygulanmıştır. Elde edilen bulgular analiz edilerek yöneticilerin yaşam değerlerinde demografik değişkenlere göre gösterdikleri farklılıklar ortaya konmuştur. Sonuçlar Azerbaycan’daki yöneticilerin en çok önem verdiği değerlerinin sırasıyla aile güvenliği, ulusal güvenlik, kendine saygılı olmak, kibar olma ve özgürlük olduğunu göstermektedir. Values

A STUDY ABOUT MANAGERS’ VALUES: AZERBAIJAN EXAMPLE Through the history values have been considered as a deliberated concept. Philosophers, ecclesiastics and scholars from different disciplines have been expressed opinions about values since the beginning of social life. Those scholars have been emphasized importance of values among social life and had been tried to adopt those values by society. This study investigates Azerbaijan’s managers’ most interested values after summarized approaches about values. In this regard a questionnaire, prepared upon 56 items Schwartz Values Scale, was implemented total 162 managers from food, textile, finance, information, education and health sectors in Azerbaijan. Findings were analyzed and manager’s differences about values in regard of their demographical characteristics have been introduced. Results of the study show that family security, national security, self worth, politeness and freedom are the most noticed values of Azerbaijan’s managers.
Keywords: Yaşam Değeri; Yöneticilik