Oral lökopilakilerde histomorfolojik bulgularla prognostik belirleyici olarak cyclooxygenase-2 ve ki67 düzeylerinin karşılaştırılması - Sinanoğlu, E. Alper (My University, 2007)
Çalışmanın amacı oral lökoplakilerde görülen histomorfolojik bulguların cyclooxygenase-2 (COX-2) ve Ki67 ekspresyonu ile korele edilerek bu moleküler belirleyicilerin prognostik açıdan değerinin araştırılmasıdır. Oral lökoplaki tanısı konmuş 30 hasta çalışma grubunu oluşturmuştur. Hastaların eğitim durumları, tütün ve alkol kullanma alışkanlıkları, oral lökoplaki lezyonunun klinik tipi, büyüklüğü ve lokalizasyonu kaydedilmiştir. Klinik muayene sonrası biyopsi yapılmıştır. Çalışma grubu, olguların histopatolojik tanılarına göre hiperkeratoz ve displazi alt gruplarına ayrılmıştır. Kontrol grubu için 10 adet normal epitel ve 10 adet yassı epitel hücreli karsinom olgusu çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm olgular immünhistokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Oral lökoplaki lezyonuna ait klinik ve histopatolojik bulgular beraber değerlendirildiğinde sigara içmeyenlerde displazi görülme oranının fazla olduğu saptanmıştır. Şiddetli displazi görülen olguların hiçbiri sigara içmemektedir. Non homojen tip ve büyük oral lökoplakilerde anlamlı farklılık gösterecek (p<0.05) şekilde displazi görülme oranı fazladır. Ancak küçük boyutta ve homojen tiplerde de displazi görülmüştür. Tüm olgular immünhistokimyasal olarak değerlendirildiğinde, histolojik tanı gruplarının COX-2 enzimi ve Ki67 antijeni ekspresyonu açısından normal epitelden hiperkeratoza, displaziden yassı epitel hücreli karsinoma doğru istatistiksel olarak anlamlı olarak kademeli bir artış gösterdiği saptanmıştır (Ki67, p<0.01; COX-2, p<0.01). Bu bulgular oral lökoplaki lezyonları değerlendirilirken her iki moleküler belirleyicinin prognostik bir öneme sahip olduğunu ve çok katlı yassı epitel karsinogenezisi içinde rol oynadıklarını düşündürmektedir. Ayrıca klinik ve histopatolojik bulgular, tüm oral lökoplaki lezyonlarına biyopsi yapılması fikrini desteklemekte ve tütün dışında diğer risk faktörlerinin araştırılması gerekliliğini ön plana çıkarmaktadır. Oral lökoplaki, epitel displazisi, cyclooxygenase-2, Ki67, immünhistokimya

The aim of the study was to evaluate the prognostic value of cyclooxygenase-2 (COX-2) and Ki67 expression by correlation the of histomorphologic findings of oral lekoplakia. 30 patients with oral leukoplakia were included in the study. Tobacco, alcohol habits and educational status of the patients and clinical type, localization and size of oral leukoplakia were recorded. Biopsy was performed after clinical examination. Study group which consisted of 30 cases of oral leukoplakia were divided into subgroups due to histopathological findings of hyperkeratosis and degrees of dysplasia. 10 cases of normal oral epithelia and 10 cases of squamous cell carcinoma formed the control group. All cases were studied by immunohistochemistry. Evaluation of histopathological and clinical findings of oral leukoplakia revealed that the presence of dysplasia were higher in non-smokers and all cases with severe dysplasia were non-smokers. The presence of epithelial dysplasia correlated with a non-homogeneous clinical aspect and lesions with bigger size (p<0.05). Interestingly, the presence of epithelial dysplasia was also present in lesions of small size and in homogeneous apperance. Evaluation of immunohistochemical findings of all cases with respect to histopathological subgroups, a significant gradual increase was observed in the expression of COX-2 and Ki67 from normal epithelium to hyperkeratosis and from dysplastic epithelium to squamous cell carcinoma (Ki67, p<0.01; COX-2, p<0.01). These findings indicated that these molecular markers have a prognostic value in evaluation of oral leukoplakia and they could participate in squamous cell carcinogenesis. Moreover, clinical and histopathological findings supported the idea that biopsy is mandatory in all lesions of oral leukoplakia and emphasize the need to investigate other risk factors not associated with tobacco. Key words: Oral leukoplakia, epithelial dysplasia, cyclooxygenase-2, Ki67, immunohistochemistry
Keywords: Cyclooxygenese-2,Kİ67; Oral Diagnoz; Oral Lökopilaki