Eşler arası çatışma ölçeği geliştirme : geçerlik-güvenirlik çalışması - Benli, Emine (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, Türk kültürüne uygun olarak evliliklerde eşler arsında yaşanan çatışmaları belirlemek amacıyla geçerli ve güvenilir Eşler Arası Çatışma Ölçeği geliştirmektir. Ölçeğin geliştirilmesi sürecinde toplam 391 katılımcı yer almıştır. Araştırma deseni olarak, karma yöntem desenlerinden biri olan keşfedici sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın amacına yönelik yapılan literatür taramasının ardından nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak ölçek geliştirme süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, ölçüt örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemleriyle oluşturulmuş olup evli ve çocuğu olan, yaşları 26-58 arasında değişen, toplamda 278 kadın ve 113 erkek olmak üzere 391 yetişkin birey oluşturmaktadır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda, Eşler Arası Çatışma Ölçeği 4 alt boyut (Farklı Bakış Açıları, Mahremiyeti Koruma, Destek, Sosyal İlişkiler) ve toplam 16 maddeden oluşmaktadır. Doğrulayıcı Faktör analizi sonucunda, (χ2/ df= 1.96, RMSEA= .048, GFI= .954, CFI= .920, TLI= .901, IFI= .928, AGFI= .915, SRMR= .070) olarak elde edilen değerlerin, kabul edilebilir ve iyi aralıklarda yer aldığı görülmüştür. Farklı Bakış Açıları alt boyutunda 5 madde, Mahremiyeti Koruma alt boyutunda 4 madde, Destek alt boyutunda 4 madde, Sosyal İlişkiler alt boyutunda ise 3 madde bulunmaktadır. Geliştirilen Eşler Arası Çatışma Ölçeği, Evlilik Kalitesi Ölçeğinin ölçme sonuçları ile negatif yönlü; Evli Bireyler İçin Temel Psikolojik İhtiyaçların Doyumu Ölçeğinin ölçme sonuçları ile negatif yönlü; Evlilik Mitleri Ölçeğinin ölçme sonuçları ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ölçeğin iç tutarlılığını belirleme kapsamında yapılan güvenirlik analizi sonucunda, 16 maddeden oluşan ölçeğin tamamı için Cronbach Alfa (α) iç tutarlık katsayısı .641, 5 maddeden oluşan Farklı Bakış Açıları alt boyutu için .712, 4 maddeden oluşan Mahremiyeti Koruma alt boyutu için .644, 4 maddeden oluşan Destek alt boyutu için .649, 3 maddeden oluşan Sosyal İlişkiler alt boyutu için .603 olarak bulunmuştur. Elde edilen bu bulgular Eşler Arası Çatışma Ölçeğinin, evliliklerde eşler arasında yaşanan çatışmaların belirlenmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.

The aim of this study is to develop the Spousal Conflict Scale, which is designed to identify conflicts experienced between spouses in marriages within our cultural context, and to conduct its validity and reliability analysis. A total of 391 participants took part in the scale development process. As a research design, exploratory sequential design, which is one of the mixed method designs, was used. Following the literature review for the purpose of the research, the scale development process was carried out using qualitative and quantitative research methods. The study group consisted of 391 adult individuals (278 women and 113 men) who were married and had children, aged between 26 and 58 years. The participants were selected using criterion sampling and snowball sampling methods. As a result of the Exploratory Factor Analysis (EFA), it was found that the Spousal Conflict Scale consists of 4 sub-dimensions (Different Perspectives, Privacy Protection, Support, and Social Relationships) and a total of 16 items. The Confirmatory Factor Analysis (CFA) results indicated that the obtained fit indices were within acceptable and good ranges: χ2/ df= 1.96, RMSEA= .048, GFI= .954, CFI= .920, TLI= .901, IFI= .928, AGFI= .915, SRMR= .070. There are 5 items in the Different Perspectives sub-dimension, 4 items in the Privacy Protection sub-dimension, 4 items in the Support sub-dimension, and 3 items in the Social Relations sub-dimension. The developed Spousal Conflict Scale was found to have a negative correlation with the Marital Quality Scale, a negative correlation with the Basic Psychological Needs Satisfaction Scale, and a positive correlation with the Marriage Myths Scale. Regarding the internal consistency reliability analysis, the Cronbach's alpha (α) internal consistency coefficient was calculated as follows: .641 for the overall 16-item scale, .712 for the Different Perspectives sub-dimension (5 items), .644 for the Privacy Protection sub-dimension (4 items), .649 for the Support sub-dimension (4 items), .603 for the Social Relationships sub-dimension (3 items). These findings demonstrate that the Spousal Conflict Scale is a valid and reliable measurement tool for assessing conflicts between spouses in marriages.
Development of the spousal conflict scale : validity-reliability study
Keywords: Aileler; Communication in families; Conflict; Çatışma; Eşler Arası Çatışma; Evlilik; Evlilik Çatışması; Families; Geçerlik-Güvenirlik Çalışmaları; İletişim, Ailelerde; Kadın-erkek ilişkileri; Man-woman relationships; Marital Conflict; Marriage; Ölçek Geliştirme; Scale Development; Spousal Conflict; Validity-Reliability Studies