Sosyal bilimlerdeki akademik çalışmalarda büyük veri kullanımı - Bayrakcı, Serkan (My University, 2015)
Veri, Analiz Teknikleri, İnternet Araştırmaları, Araştırma Yöntemleri, Bilgi Hiyerarşisi ÖZET SOSYAL BİLİMLERDEKİ AKADEMİK ÇALIŞMALARDA BÜYÜK VERİ KULLANIMI Teknolojik gelişmelerle birlikte üretilen, depolanan ve işlenen veri miktarı artmıştır. Akıllı telefonlar, kameralar ve sensörler gibi çeşitli makineler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından sürekli farklı formatlarda veri üretilerek, anlık olarak iletilmeye başlamıştır. Büyük Veri kavramı farklı formatlarda sürekli artış gösteren devasa miktardaki veriyi ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Büyük Veri’nin mevcut istatistiksel analiz teknikleriyle ve sosyal bilimlerdeki araştırma yöntemleriyle anlamlandırılmasının mümkün olup olmadığını incelemek ve Büyük Veri’nin akademik çalışmalarda kullanımını araştırmaktır. Çalışmada yapılan literatür taraması sonucunda Büyük Veri analiz tekniklerinin mevcut istatistiksel yöntemlere dayandığı ve özellikle sosyal bilimlerde mevcut bulunan araştırma süreçleriyle benzerlik gösterdiği sonucuna varılmıştır. Literatür çalışmasına ek olarak yapılan nicel araştırmayla birlikte Büyük Veri ve analiz tekniklerinin 2012 yılı sonrasında akademik çalışmalarda 2012 yılı öncesine nazaran çok daha fazla yer aldığı saptanmıştır. Data, Analysis Techniques, Internet Studies, Research Methods, Knowledge Hierarchy

THE USE OF BIG DATA IN ACAMIC RESEARCHES IN SOCIAL SCIENCES With the technological developments, the quality of the data that is produced,stored and processed has been increased. Different formats of data were produced and transmitted instantaneously and constantly by social media users and various machines like smartphones, cameras and censors. The concept of Big Data has been used to definethe increasing size of data, the increasing rate at which it is produced and transmitted, and the increasing range of formats of these data. The aim of this study has been setas to find out whether it is possible to explain the Big Data with thecurrent statistical analysis techniques and research methods used in socialsciences, and to investigate the usage of Big Data in academic researches. In this study, after reviewing the literature, it has been found outthat Big Data analysis techniques are compatible with the current statisticaltechniques, and it shows similarities with the research processes in socialsciences. With the qualitative research that has been conducted in addition to the literaturereview, it became apparent that Big Data and analysis techniques were usedmuch more in post-2012 in comparison with pre-2012.
Keywords: Akademik başarı; Araştırma; Bilgi okuryazarlığı; Bilişim teknolojileri; Kitle iletişim kaynakları; Teknolojik yenilikler; Veri iletim sistemleri