Küçük-orta ölçekli işletmeler (Kobi) için bankalarda kredi değerleme sistemi ve bir örnek çalışma - Ataol, Coşkun (My University, 2006)
KÜÇÜK – ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER (KOBİ) İÇİN BANKALARDA KREDİ DEĞERLEME SİSTEMİ VE BİR ÖRNEK ÇALIŞMA TEZ ÇALIŞMASI ÖZETİ Türkiye’de Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ’lerin) finansman sorunlarının çözümünün öncelikli adresi, bankacılık sektörüdür. Bu çalışma da bu noktadan yola çıkarak oluşturulmuştur. Çalışmanın amacı; ·KOBİ’lere kredi değerleme çalışması yapılırken uygulanacak kriterleri ve yöntemleri içeren bir kredi değerleme sisteminin kredi derecelendirme ile ilgili bilimsel uygulamalar ve Türkiye Bankacılık uygulaması ışığında ele alınmasıdır. ·KOBİ niteliğindeki banka müşterilerinin diğer müşterilerden farklılıkları gözetilerek, banka müşteri hizmet birimleri (örneğin; şube pazarlama / satış kadroları) tarafından kolaylıkla hazırlanabilecek, müşteriye kısa sürede cevap verilebilecek bir sistem yapılandırmasının ortaya konmasıdır. Kredi değerleme yaklaşımlarından kredi derecelendirmesini (rating) mercek altına alan çalışma 3 bölümden oluşmuştur. “KOBİ Kredileri İle İlgili Kavramsal Çerçeve” adlı ilk bölümde Türkiye’deki bankaların KOBİ’lere yönelik kredilendirme sürecinin kavramsal çerçevesi ve uygulamaları, temel tanımlar, müşteri segmentasyonu, bankacılık iş kolları, buna bağlı kâr merkezleri ve özellikle Türkiye’nin de uyum süreci içerisinde olduğu, dünyadaki bankacılık uygulamaları kapsamında ele alınmıştır. “KOBİ Bankacılığının Türkiye Uygulamaları” adlı İkinci bölümde KOBİ’lere verilen bankacılık hizmetlerinin Türkiye’deki uygulamaları yer almıştır. Bu bölümde Türkiye’de KOBİ bankacılığı ile ilgili bilgilendirmenin yanısıra, mevcut kalkınma ve yatırım bankaları ile özel ve kamu ticaret bankalarının geliştirdiği uygulamalardan bahsedilmiştir. “KOBİ’ler İçin Kredi Değerleme Sistemi (KDS)” adlı üçüncü ve son bölümde ise kredi derecelendirme yaklaşımında yoğunlaşılmıştır. Kredi Değerleme Sistemi (KDS) adı verilen derecelendirme sistemi kavramı, prensipleri ve bölümleri ile ele alınmıştır. Ardından kapsamlı bir şekilde sistem için kullanılan bilimsel model (Analitik Hiyerarşi Süreci) açıklanarak sisteme uyarlanmıştır. Bu bölümde model ortaya konarak, çalışmada çizilen teorik çerçeve içinde örnek kredi başvurusu değerlendirilerek sonuçları irdelenmiş, KDS kullanılarak kredi kararının alınabileceği kanaatine varılmıştır. CREDIT EVALUATION SYSTEM OF BANKS FOR SMALL AND MEDIUM SIZE ENTERPRISES (SAMSE) AND

OF THE THESIS STUDY OF A SAMPLE (AN ANALOGICAL) STUDY In Turkey, for solving the financial problems of Small And Medium Size Enterprises (SAMSE), banking sector is the prior solution partner. This study has been formed regarding this point of view. The purposes of this study : ·To study the credit evaluation system including applied criteria and methods in credit evaluation process for SAMSE under the guidance of scientific applications concerning credit rating and the body of current law of Turkish Banking System . ·To expose a system construction which regards SAMSE distinctive out of regular customers and can be set up by customer services of the banks (ie. branch marketing/ sale staff) and can respond in a short period of time to the customer. The study focusing on credit rating, one of credit evaluation approaches, consists of three chapter. In the first chapter of ”Conceptual Frame of SAMSE Credits”, conceptual frame and applications of the banks in Turkey in proccess of crediting for SAMES are covered in scope of basic definitions, customer segmentation, banking occupational areas, related profit centers and especially world’s banking applications those Turkey is also in proccess of integrating to. In the second chapter of “SAMES Banking Applications In Turkey” the applications in Turkey of banking services given to SAMES are covered. In this chapter, besides informing about SAMES Banking, it also covers applications developed by existing development and investment banks, private and governmental trade banks. The third and the last chapter of “Credit Evaluation System (CES) for SAMES” focuses on credit rating approach. The concept of credit rating system, with the given name of Credit Evaluation System (CES), is covered through its principals and subdivisions. In the following phase the scientific model (Proccess of Analytical Hierarcy) is adopted to the system with an overall explanation. In this chapter by exposing the model, within the theoretical frame given in this study, the sample credit (loan) request has been evaluated, the results have been examined, and by using CES, it has been convinced to approval of the credit(loan) request legally.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kredi Değerlemesi; Sermaye Piyasası; Sigortacılık