Şehir akvaryumlarının genel yapısı ve özellikleri - Avcı, Deniz (My University, 2016)
ŞEHİR AKVARYUMLARININ GENEL YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Günümüzde gelişmekte olan teknoloji ile çevreye ve doğada bulunan canlılara verilen önem daha da artmaktadır. Akuakültür tekniklerinin gelişmesi , canlılara yönelik araştırma faaliyetlerinin artması , biyolojik yapı, davranış özellikleri, türlerin farklı bölgelere transfer olanaklarının sağlanması , insanlarda doğa ve canlı bilincinin giderek artması gibi bazı faktörlerin etkisi Türkiye ve dünyanın birçok yerinde halk akvaryumlarına olan merakı arttırmıştır. Birçok bölgede şehir akvaryumları kurulmuştur ve kurulmaya da devam etmektedir. Halk akvaryumların kurulması ile; köpek balıkları, vatozlar, mürenler, denizatları gibi balıklar türleri veyengeçle , ıstakozlar, ahtapotlar gibi çok çeşitli türlerdeki su omurgasızları halka açık dev akvaryumlarda sergilenmektedir. Bu sayede akvaryumlara gelen ziyaretçiler bu canlıları görme şansı bulmakta, canlılara karşı olan hayvan sevgileri artmakta, hem de bu canlılarla ilgili bilgileri öğrenmektedirler. Böylelikle insanlarda suya, canlılara ve çevreye karşı olan duyarlılık daha da artmaktadır. Halk akvaryumlarında; farklı ülkelerden ve değişik ortamlardan getirilen canlıların uygun ortam şartları oluşturulmasıyla sergilenmeleri sağlanmıştır. Akvaryumlar hem ülke ekonomisine hem de su ürünleri mühendisleri, biyologlar gibi birçok kişiye iş olanağı sağlamaktadır. Yapılan çalışmada; Türkiye’de ve dünyanın değişik yerlerinde bulunan akvaryumlar örnek verilmiştir. Birçok akvaryum için yerinde araştırma yapılmıştır. Dünya’da ve Türkiye’de yeni yeni gelişmeye başlayan halk/ şehir akvaryumları sistemlerinin içerikleri, akvaryumda bulunan arıtım sistemleri,akvaryumda bulunan türler, akvaryumun işleyişi, yapısal özellikleri, verilen eğitimler ve topluma sağladıkları faydalar, aktiviteler ile ilgili bir araştırma hazırlanmıştır. akvaryumları, Dev akvaryum, Akvaryum sistemleri

GENERAL STRUCTURE AND FEATURES OF CİTY AQUARIUMS The importance of the nature and creatures found in nature is increasing with today’semerging technology. Effects of some factors such as developing of aquaculture techniques, increasing of research activities for the living, biological structure, behavior specialities, providing transfer opportunities of species to differen tregions, increasing awareness of humans to the nature and the living are increased public interest tot he aquariums in Turkey and in many parts of the world. The city aquariums have been built in many regions andcontinue to be built. With establishing of public aquariums, varies of fish such as sharks ,rays, stingrays, moreys, seahorses and different aquatic invertebrates such as crabs, lobsters,octopuses are exhibited .Visitors who come to the aquarium find the chance to see these creatures, to feel the animal love and also to get learning informations about their lives. Thus, sensivity of people to the aqua, animals, plants and the environment is growth. Ensuring optimum conditions in public aquariums, exhibiting and living of creatures brought from different countries and environment is provided .Aquariums contribute to the national economy and also provide jobs to the aquaculture engineers, biologists and many other people. In the present study, some examples of aquariums in Turkey and in othe rcountries are given. For some aquariums, on site research is realized. There search is prepared about new developments of public/ city aquariums’ content of system, waster water treatment systems, species in thea quarium, the operation of the aquarium , structural features, the workshops which held and the benefits to the community. Key Words : public aquarıum , city aquarıum, aquarıum systems
Keywords: Akvaryumlar; Türkiye