Uluslararası insancıl hukukun zamansal kapsamı: “uluslararası si̇lahlı çatışmalarda” İnsancıl hukukun uygulanmaya başlaması - SARIBEYOĞLU SKALAR, MELTEM (My University, 2021)
Uluslararası insancıl hukuk, silahlı çatıĢmaların insani sonuçlarına sınırlama getirmek amacıyla oluĢturulmuĢ kurallar dizisi olup, spesifik olarak silahlı çatıĢmaları yönetmek ve idare etmek üzere düzenlenmiĢtir. Bu bağlamda, insancıl hukuk kurallarının uygulanmaya baĢlaması için silahlı çatıĢmanın baĢladığı anın saptanması esastır. Silahlı çatıĢmanın baĢladığı anın saptanması için ise, öncelikle çatıĢmanın uluslararası silahlı çatıĢma mı uluslararası olmayan silahlı çatıĢma mı olduğunun tayin edilmesi gereklidir. Zira bu tayin, bu çatıĢmalara uygulanacak kuralları belirlemesi açısından önemlidir. Ne var ki, günümüz silahlı çatıĢmaları düĢünüldüğünde, bu ayrım her zaman kolay ve net bir Ģekilde yapılamamaktadır. Bazı durumlarda çatıĢma halinde olan her bir tarafa farklı insancıl hukuk kurallarının uygulanması söz konusu olabilmekte ve hangi insancıl hukuk kurallarının kime ve ne zaman uygulanacağı sorularını cevaplandırmak zor olabilmektedir. Bu makalede uluslararası nitelikteki silahlı çatıĢmalara yönelik insancıl hukuk kurallarının uygulanabilmesi açısından bir uluslararası silahlı çatıĢmanın baĢlangıç anının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ġnsancıl Hukuk, Uluslararası Silahlı ÇatıĢma, Uluslararası Olmayan Silahlı ÇatıĢma, Devlet DıĢı Aktörler, Rıza.

International humanitarian law is a set of rules established to limit the negative consequences of armed conflicts. In other words, these rules are specifically designated to govern armed conflicts. Therefore, to determine when this body of law be implemented, it is required to determine precisely when an armed conflict begins. In order to ascertain the exact moment when an armed conflict begins, it is required to investigate whether or not the armed conflict is of international character. Nature of an armed conflict plays a significant role in view of determination of relevant rules that apply to the armed conflicts. Nevertheless, this distinction cannot be made easily and clearly with regard to contemporary armed conflicts. In some cases, entirely different rules of humanitarian law may apply to each party to a conflict. In this respect, first, identification of the rules of humanitarian law would pose an issue. Second, the questions i.e. which humanitarian law rules apply to whom and when, are to be addressed. Accordingly, this article investigates when the rules of international humanitarian law begin to apply in case of international armed conflicts. Keywords: International Humanitarian Law, International Armed Conflict, NonInternational Armed Conflict, Non-State Actors, Consent.
The beginning of implementation of international humanitarian law in “international armed conflicts”
Keywords: Uluslararası Ġnsancıl Hukuk; Uluslararası Silahlı ÇatıĢma; Uluslararası Olmayan Silahlı ÇatıĢma; Devlet DıĢı Aktörler; Rıza; International Humanitarian Law; International Armed Conflict; NonInternational Armed Conflict; Non-State Actors; Consent