Freze tezgahında talaş kaldırma işlemine etki eden faktörlerin deneysel olarak incelenmesi - Arslan, Ömer Sait (My University, 2000)
Talaş kaldırma işlemlerinde frezeleme bugün kullanılan en yaygın işlemlerden biridir. Freze tezgahında talaş kaldırma işlemine etki eden faktörler araştırılıp teorik olarak incelenmiştir. Bu faktörler - Takım Geometrisi - Talaş Geometrisi - Kesme hızı - Kesme kuvvetleri Kesme kuvvetleri, talaş kaldırma işlemi sırasında meydana gelen bir değişken olarak, işleme esnasında mevcut bulunan her değişkene etki eder. Bu nedenle deneysel çalışmamızda kesme kuvvetleri dikkate alınmıştır. Deneysel olarak çalışmamızda iki farklı deney seti oluşturulmuştur. Birinci deneysel çalışmamamız; Perthometer M1 or M1 CNOMO with drive unit PFM yüzey pürüzlüğü cihazıyla yüzey pürüzlüğün ölçülmesi ve değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. İkinci deneysel çalışmamamızda ise Taksan marka FU 400 V/ 2 tipi universal freze tezgahında ki farklı ilerleme hızlarını kullanarak kesme kuvvetlerinin ölçülmesi yapılmıştır. Değişken parametre olarak yüzey pürüzlüğü ortalaması (Ra ), ilerleme hızları ( s ) ve kesme kuvvetlerinin ortalamalarını ( Fbo ) alarak, grafikler yardımıyla ve belirtilen şartlarda freze tezgahında talaş kaldıran faktörlerin incelenmesi sağlanmıştır. Bu yapılan teorik ve deneysel çalışmalarımız göz önünde tutarak ve belirtilen şartlarda dikkate alarak değerlendirilip bir sonuca varılmıştır.

In the metal removal process, and milling is still one of mast common procedures used today. In this study, factors effecting on milling process are examined theoretically. These factors, - Tool geometry - Chip geometry - Cutting velocity - Cutting force Cutting forces effect in milling resultant as changeable and what during processing is any changeable, With this reason cutting forces are taken in to consideration on experimental working. Two different experiments are conducted . The first one; measurement and assessment of surface roughness by using Perthometer M1 or M1 CNOMO with drive unit PFM surface roughness device. The second one; measurement of cutting forces for various feed speeds in Taksan FU 400 V/ 2 type universal milling machine. Surface roughness mean ( Ra ), feed speeds and cutting forces mean ( Fbo ) are calculated as variable parameters and metal removal factor in milling machine under specific conditions are examined and presented graphically. İn view of theoretical and experimental studies which conducted in specific conditions, results are evaluated and some conclusions are made.
Keywords: Freze tezgahları; Makine mühendisliği; Mühendislik ve ilgili işler