Bilecik ili, Bozüyük ilçesi, lise öğretmenlerinde tükenmişlik sendromu - (:unkn) unknown (My University, 2009)
AMAÇ: Tükenmişlik (burnout) insanda ortaya çıkan fiziksel bitkinlik, uzun süren yorgunluk, çaresizlik ve umutsuzluk duygularını, yaptığı işe, hayata ve diğer insanlara karşı gösterdiği olumsuz tutumları kapsayan fiziksel ve psikolojik boyutlu bir sendrom olarak tanımlanmıştır. Tükenmişlik, doktorlar ve hemşireler, polisler, yöneticiler ve öğretmenler gibi daha çok insanlarla yüz yüze çalışan meslekler grubundaki kişilerde görülmektedir. Öğretmenlerin genel olarak diğer mesleklerde çalışan kişilerin yaşadığı ortalama stresten daha fazlasını yaşadıkları kabul edilmektedir. Biz de bu çalışmamızda Bilecik ili, Bozüyük ilçe merkezinde lise ve dengi okullarda çalışan öğretmenlerin tükenmişlik durumlarını ve bununla ilişkili faktörleri belirlemeyi amaçladık. YÖNTEM: Kesitsel tipteki bu çalışmaya 228 öğretmen dahil edilmiştir (katılım oranı %90.4). Katılımcılara Maslach Tükenmişlik Ölçeğini içeren anket uygulanmıştır. BULGULAR: Araştırmaya katılanların %52,1’i kadındır. Yaş ortancaları 33.0 yaştır (çeyreklikler; 28–40 yıl). Öğretmenlerin mezun oldukları okul, meslekte geçen süreleri ve haftalık ders saatleri ile tükenmişlik arasında herhangi bir ilişki bulunmazken, meslek liselerinde çalışanlarda, mesleği kendi isteği ile seçmeyenlerde, çalıştığı ortamın fiziksel koşullarını yetersiz bulanlarda ve şiddete maruz kaldığını belirtenlerde istatistiksel olarak anlamlı bir farkla daha yüksek düzeyde tükenmişlik saptanmıştır. SONUÇ: Meslek seçiminin bilinçli bir şekilde yapılabilmesi için danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesinin, öğretmenlerin çalıştıkları ortamın sosyal ve fiziksel şartlarının iyileştirilmesinin tükenmişliği önlemede faydalı olabileceği söylenebilir.

AIM: Burnout syndrome is manifested by physical exhaustion, long lasting tiredness and feelings of hopelessness. And also it consists of individual’s negative attitudes towards to life, occupation and the other persons. Burnout frequently seen in the occupations who work face to face with people like doctors, polices, nurses and managers. Generally teachers’ burnout level is higher than other occupations. Our aim is to determine the burnout levels and related factors of teachers working in high school of Bilecik Bozüyük. METHODS: Totally 228 teachers participated to this cross sectional study (participating rate is %90.4). To find out the burnout level in these teachers Maslach Burnout Inventory was used. RESULTS: Of the total participants 52.1% were women, median age of participants were 33.0 years (Quartiles: 28.0–40.0 years) There was no relation between the burnout level and the years in the occupation, weekly working time and the school that they educated. Occupational high school teachers, unwilingly occupation choosing, bad physical work environment, violence experience in the school significantly had higher points from burn out scale. CONCLUSION: Burnout level was higher in high school teachers, who didn’t want to be a teacher and who were working at bad physical environment and who had violence experience.
Burnout syndrome in high school teachers' in Bilecik, Bozüyük
Keywords: Davranış Bilimleri; Psikoloji