Hemşirelerin kariyer planlamasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi - Mutlu, Ayşe (My University, 2010)
1. ÖZET Sağlık kurumlarında çalışanların büyük bir çoğunluğunu oluşturan hemşirelerin, etkin bir hemşirelik bakımı sunmaları, çalıştıkları alanlarda mesleki gelişimlerini uzun vadede planlayabilmeleri ile mümkündür. Sağlık kurumları dünyamızın rekabet şartlarında, hemşireleri kuruma bağlılıklarını, motivasyonlarını, verimliliklerini artırmak, işe uygun çalışanlar belirlemek ve yetiştirmek, ileride ihtiyaç duyulacak ve boşalacak pozisyonların doldurulması için kariyer planlama çalışmalarına önem vermelidirler. Her kurumun hem kendi varlığını sürdürmesi hem de çalışanını mutlu etmesi için kariyer yönetimini etkin bir şekilde uygulamalıdır. Araştırma, İstanbul İlinde özel bir hastanede çalışan 181 hemşirenin, kariyer planlamasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Veri toplama aracı olarak, hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren bilgi formu ile kariyer planlamasına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla anket formu kullanılmıştır. Veriler yüzdelik, aritmetik ortalama, ki-kare, Oneway Anova testi ve t-testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, hemşirelerin kariyer planlama ile ilgili görüşlerinden aldığı puan (2,21±0,34) olup iyi düzeydedir. Eğitim düzeyi artıkça hemşirelerin kariyer planlamasına ilişkin görüşlerinde olumlu düzeyde bir artış gösterdiği, ön lisans mezunu hemşirelerin (72,03±10,11) orta düzeyde, lisans mezunu hemşirelerin (70,57±11,91) iyi düzeyde olduğu görülmüş ve istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p>0,05). Yönetici hemşirelerin kariyer planlamasına ilişkin puanı (79,80±15,17) olup, olumlu düzeyde görüş bildirmedikleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda kariyer planlamasının önemi ve etkin yapılabilmesi için önerilerde bulunulmuştur. Hemşirelik, Kariyer Planlama, Özel Hastane 2.

DETERMINATION OF VIEWS ON CAREER PLANNING OF NURSES In order nurses, who cover the majority of the employees working at medical institutions, to provide efficient care, it is necessary that they make a long term career plan in the areas they work for. Given the competitive conditions of our world, medical institutions should attach primary importance to career planning to strengthen nurses’ institutional commitment, motivation, efficiency, to appoint and train right people for right positions, and to fill in open positions and the positions that may be required in the future. Every institution should introduce career management effectively to maintain its existence and to satisfy its employees. This study, being descriptive, was conducted with 181 nurses in a private hospital in Istanbul, to specify their views on career planning. A survey form consisting of promotional and professional attributes and a questionnaire for the assessment of career planning were used as means of data collection. The data were evaluated by percentage system, arithmetical mean, chi-square, Oneway Anova test, and t-test to draw comparisons regarding personal characteristics. According to the research results, the career planning score of nurses is 2.21±0.34, which is considered well. It is also found that there is a positive correlation between the educational level of nurse and their career planning. Stated differently, career palling increases as the educational level of nurse increases. In addition, nurses having associate’s degree are at a medium level statistically with a score of 72.03±10.11. On the other hand, nurses having a bachelor’s degree have a better score of 70,57±11,91 and that it is (p>0,05). Career planning score of manager nurses is 79.8±15.17 and that is not considered as a positive level. In light of the data used in this thesis, some advices have been given for an efficient career planning. Key words - Nursing, Career Planning, Private Hospital
Keywords: Hemşirelik; Kariyer Planlama