Laser Cusing®, hızlı prototipleme ve konvansiyonel döküm teknikleri ile oluşturulan metal alt yapıların marjinal uyumlarının in vitro incelenmesi - Çetinkaya, Ertuğrul (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı, CAD/ CAM sistemlerin metal alt yapıların oluşturulmasındaki işlevselliğinin araştırılmasıdır. Bu amaçla yeni bir CAD/ CAM sistemi olan LaserCusing® tekniği ve konvansiyonel döküm tekniği ile hazırlanan metal alt yapılarla kenar uyumu açısından karşılaştırıldı. Ayrıca çalışmada başka bir grupta eski ve yeni teknolojinin kombinasyonu olan CAD/ MAM yöntemi kullanılarak iki farklı tekniğin sağlaması yapıldı. Çalışmada çekilmiş 120 insan azı dişi kullanıldı. Örnekler yararlanılacak üretim tekniğine göre; (1) LaserCusing®, (2) Hızlı Prototip Üretim (HPÜ) ve (3) Konvansiyonel üretim tekniği olmak üzere 3 eşit gruba ayrıldı. Alt yapı üretim aşamasına kadar tüm örneklere aynı işlemler uygulandı. Dişlerin preparasyonları, chamfer kenar bitimi ve düz okluzal yüzey olarak dizayn edildi. Metal alt yapı üretiminde soy olmayan metal alaşımlardan yararlanılarak işlemler yapıldı. Kenar uyumunun değerlendirmesinde kesit alma tekniği kullanıldı ve elde edilen kesitler üzerinde binoküler stereomikroskop (Leica Optik mikroskop, Leica Cambridge Ltd, Cambridge, İngiltere) ile matematiksel olarak kenar aralığı ve mutlak kenar uyumsuzluğu değerleri elde edildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma) yanı sıra ikili grupların karşılaştırmasında Tukey’s analizi ve ANOVA testleri kullanıldı. Sonuçlar, p<0,001 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. İstatistiksel analiz sonucunda; LaserCusing® tekniği ile hazırlanan metal alt yapıların, kenar aralığı (51,78 µm) ve mutlak kenar uyumsuzluğu (136,08 µm) ortalama değerleri, diğer iki grubun ortalama değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Konvansiyonel döküm tekniği ve CAD/ MAM tekniği kullanılan gruplarda ise ortalama kenar aralığı değerleri sırasıyla 80,39 µm ve 69,64 µm; ortalama mutlak kenar uyumsuzluğu değerleri ise sırasıyla 202,05 µm ve 223,27 µm dir. Elde edilen bu veriler ile CAD/ CAM sistemlere yakın zamanda eklenen Hızlı Prototip Üretim sistemlerinin kayıp mum tekniğine iyi bir alternatif olabileceği, metal destekli sabit restorasyonların üretiminde zaman ve malzemeden tasarruf sağlayarak metal alt yapılarda CAD/ CAM hassasiyetini kazandırabileceği söylenebilir. Anahtar Sözcükler: Kenar uyumu, metal alt yapı, CAD/ CAM, hızlı prototipleme, metal alaşım

In Vitro Evaluation of Marginal Adaptation of Metal Copings Produced by LaserCUSING®, Rapid Prototyping and Conventional Casting Techniques The purpose of this in vitro study was to evaluate the functionality of CAD/ CAM systems in the production of metal copings. For this purpose, metal copings that are produced by a new CAD/ CAM system called LaserCusing® and conventional casting techniques were compared in terms of marginal adaptation. Also, besides the techniques that are mentioned above, the combination of old and new technology, CAD/ MAM, used as a control group. 120 extracted human molar teeth were used in the study. Samples were divided into 3 equal groups according to the production technique used : (1) LaserCusing®, (2) Rapid Prototyping, (3) Conventional casting technique. All samples underwent same procedure till the metal coping production stage. Tooth preparations were completed with flat occlusal surfaces and chamfer margins. All samples were cast in non-precious metal alloys. For evaluating marginal adaptation, sectioning technique was used and the results were mathematically analyzed on the binocular stereomicroscope (Leica optical microscope, Leica Cambridge Ltd, Cambridge, United Kingdom) in the means of marginal gap range and absolute marginal fit. In the evaluation of the data, besides the descriptive statistical methods (mean, standard deviation), the binary groups were compared to each other with the use of Tukey’s method of analysis and ANOVA tests (p< 0,001). As a result of the statistical analysis, marginal gap and absolute marginal fit mean values for LaserCusing®, CAD/ MAM and conventional casting techniques are respectively; 51,78 µm-136,08 µm, 69,64 µm- 223,27 µm and 80,39 µm-202,05 µm. Regarding all of the data analysed, rapid prototyping systems that are recently added to the CAD/ CAM systems can be a good alternative to the lost wax technique, saving time and material in the production of metal-supported fixed restorations by providing high sensitivity of CAD/ CAM systems as well. Key Words: Marginal adaptation, metal coping, CAD/ CAM, rapid prototyping, metal alloy
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Protetk Diş Tedavisi