The relationship between job satisfaction and organizational commitment - Engin, Çiser (My University, 2007)
İŞ TATMİNİ İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ İş dünyasındaki hızlı değişimler ışığında günümüz şirketleri hayatta kalabilmek ve ilerlemek için yeteneklerini, kaynaklarını, strateji ve sistemlerini geliştirme yolunda yoğun çaba harcamak zorundadırlar. Son yıllarda gerçekleşen teknolojik gelişmeler, artan rekabet koşulları, küreselleşme, eğitim düzeyinin yükselmesi, işgören güvenliği ve beklentilerin artması insanları olduğu kadar örgütlerin de yaşamlarını değiştiren toplumsal faktörlerdir. Bu şartlar altında farklılık yaratmak için organizasyona bağlı, verimli, motive olmuş ve yaratıcı insan kaynağını sağlamak önemli kaynaklardan biridir. Teknolojik fırsatların ve değişimin artmasıyla, organizasyonların iş tatmini ve örgütsel bağlılık konularına odaklanmaları bir gereklilik haline gelmiştir. Bu çalışma, çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmada öne sürülen hipotezlerin sınanması için keşfedici araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmadaki hedef kitle kurumsal kaynak planlaması kullanıcılarıdır. Anketler, 3 ayrı firmada 60 denekten o1uşan kurumsal kaynak planlaması kullanıcılarını içeren bir örneklem üzerinde uygulanmıştır. Bunlar, iş tatmini ve örgütsel bağlılık anketleridir.

THE RELATIONSHIP BETWEEN JOB SATISFACTION AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT In view of a rapidly changing business environment, today's firms must devote greater efforts to enhance their capabilities, resources, strategies and systems for development and survival. In the recent years, technological improvement, increasing competitive requirements, globalization, increasing level of education, employee safety and growing expectations are the sociological changes that effect and change individuals life and as well as the companies life. One of the most important force multipliers to make a difference under these conditions is a loyal, productive, highly motivated and creative human resource. With increasing of technological advances and changes, there is need for organizations to address employee satisfaction and organizational commitment. This study is designed to investigate to understand the relationship between employee’s job satisfaction and organizational commitment. In order to test the proposed hypotheses, exploratory research method is used. Specifically, we focused on users of Enterprise Resource Planning. Survey data were collected from three different company 60 enterprise resource planning users by two different questionnaires; specifically job satisfaction survey and organizational commitment survey.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tatmini; Örgütsel Bağlılık